Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Ukrajina výrazne zvýšila rozpočet na nákup dronov

Ukrajinský vojak. Foto: TASR/AP

Ukrajina pod tlakom ruskej invázie v ostatnom čase výrazne rozšírila vývoj aj výrobu bezpilotných lietadiel rôznych typov.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Kyjev 30. apríla (TASR) - Ukrajinská vláda sa rozhodla zvýšiť finančnú čiastku vyčlenenú na nákup dronov, a to o ďalších 15,5 miliardy hrivien (približne 367 miliónov eur). Oznámil to v utorok ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ, uvádza TASR podľa správy agentúry DPA.

"Vďaka dnes vyčleneným prostriedkom bude našim bezpečnostným a obranným silám dodaných 300.000 dronov," povedal Šmyhaľ na zasadnutí vlády v Kyjeve. Doteraz mala Ukrajina na nákup dronov podľa jeho slov pre tento rok vyčlenených 43,3 miliardy hrivien (viac než miliardu eur).

Ukrajina pod tlakom ruskej invázie v ostatnom čase výrazne rozšírila vývoj aj výrobu bezpilotných lietadiel rôznych typov. V uplynulých týždňoch nimi zároveň čoraz častejšie útočí aj na ruské územie.

Ruské ministerstvo obrany v utorok informovalo, že nad ruskou pohraničnou Belgorodskou a Kurskou oblasťou boli zneškodnené tri ukrajinské bojové drony. Gubernátor Kurskej oblasti Roman Starovojt zároveň oznámil, že pri ukrajinskom ostreľovaní, ktoré bližšie neopísal, zahynula v pohraničnej obci jedna žena a jedna ďalšia utrpela zranenia.