Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

J. Tymošenková potvrdila kandidatúru na post prezidentky Ukrajiny

Julija Tymošenková, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Tymošenková zároveň sľúbila, že sa bude snažiť znovu získať kontrolu nad polostrovom Krym, ktorý anektovalo Rusko, a nad územiami v rukách separatistov na juhu krajiny.

Kyjev 22. januára (TASR) - Bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková v utorok oficiálne potvrdila svoju kandidatúru na post prezidentky krajiny, informovala agentúra AP.

Tymošenková kandidatúru potvrdila v Kyjeve na zjazde svojej strany Vlasť (Baťkivščyna) a sľúbila, že sa bude snažiť znovu získať kontrolu nad polostrovom Krym, ktorý anektovalo Rusko, a nad územiami v rukách separatistov na juhu krajiny.

Prieskumy verejnej mienky podľa AP 58-ročnú Tymošenkovú pasujú za favoritku volieb, ktoré sú naplánované na 31. marca tohto roka.

Tymošenková strávila dva a pol roka vo väzení po tom, ako ju súd v roku 2011 uznal za vinnú za prekročenie služobných právomocí pri podpisovaní zmlúv na dodávku zemného plynu z Ruska v roku 2009. Vo februári 2014 bola na základe rozhodnutia parlamentu z väzenia prepustená.

Uväznenie bolo podľa AP považované za pomstu jej politického protivníka Viktora Janukovyča, ktorý bol v tom čase prezidentom.

Tymošenková na post prezidentky kandidovala aj v minulosti. V roku 2010 prehrala v súboji práve s Janukovyčom a v roku 2014 so súčasným prezidentom Petrom Porošenkom.