Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 9. jún 2024Meniny má Stanislava
< sekcia Zahraničie

Poľský premiér vyzval EÚ na sankcie voči ukrajinskej vláde

O možnosti uvalenia sankcií na Ukrajinu budú dnes na spoločnom zasadnutí v Paríži rokovať vlády Nemecka a Francúzska, oznámila nemecká veľvyslankyňa vo Francúzsku.

Varšava/Paríž 19. februára (TASR) - Poľský premiér Donald Tusk dnes uviedol, že bude naliehať na lídrov Európskej únie, aby uvalili sankcie na ukrajinskú vládu po krvavých zrážkach medzi protestujúcimi a policajtmi v Kyjeve.

"Budem dnes viesť rozhovory s lídrami najväčších krajín a inštitúcií EÚ a presviedčať ich, aby uvalili sankcie - osobné a finančné," povedal Tusk na osobitnom zasadnutí poľského parlamentu. "Dúfam, že takýto postoj Poľska pomôže EÚ ako celku pri rýchlom rozhodovaní," povedal podľa agentúry Reuters.

Sankcie EÚ voči Ukrajine považuje podľa svojho dnešného vyjadrenia aj bývalý poľský prezident a sprostredkovateľ pre Ukrajinu Aleksander Kwaśniewski.

"V určitom zmysle je Majdan ukrajinským Tchien-an-menom," povedal Kwaśniewski v poľskom rádiu RMF v zmienke o potlačení čínskych študentských protestov v Pekingu v roku 1989. "Nemožno urobiť veľa na zastavenie krviprelievania. Diplomatické aktivity sú ako volanie na púšti," citovala ho agentúra DPA.

Podľa Kwaśniewského budú zrejme potrebné aj osobné sankcie voči členom ukrajinskej vlády a oligarchom. "Po tom, čo sa stalo, nemá EÚ podľa môjho názoru žiadne iné východisko," domnieva sa.

Kwaśniewski sa tiež obáva, že situácia na Ukrajine prekročila hranicu, v ktorej je ešte možné politické riešenie. "Nastal najdramatickejší, najhorší scenár situácie, ktorá sa dostane spod kontroly, kde vláda nechce rokovať a opozícia nie je schopná kontrolovať všetky akcie," dodal.

O možnosti uvalenia sankcií na Ukrajinu budú dnes na spoločnom zasadnutí v Paríži rokovať vlády Nemecka a Francúzska, oznámila nemecká veľvyslankyňa vo Francúzsku.

"Násilie na Ukrajine sa musí okamžite zastaviť," povedala veľvyslankyňa Susanne Wasumová-Rainerová pre rádio France Inter pred stretnutím nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda a členov ich kabinetov.