Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: Rusko v noci útočilo na Kyjev iránskymi dronmi

Na snímke obytná štvrť s vypnutým pouličným svetlom počas nočného zákazu vychádzania v Kyjeve na Ukrajine v utorok 11. júla 2023. Foto: TASR/AP

Ukrajinské ministerstvo vnútra uviedlo, že trosky dronu boli lokalizované na bližšie nešpecifikovanom mieste v Kyjevskej oblasti.

Kyjev 11. júla (TASR) - Rusko zaútočilo v noci na utorok dronmi na ukrajinské hlavné mesto Kyjev a spôsobilo tam menšie materiálne škody, uviedli tamojšie úrady. K útokom došlo v deň začiatku summitu Severoatlantickej aliancie (NATO), ktorý bude zameraný na podporu Ukrajiny v boji proti ruskej invázii, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

"Nepriateľ zaútočil na Kyjev zo vzduchu po druhý raz v priebehu tohto mesiaca," uviedla kyjevská vojenská správa na platforme Telegram.

Moskva podľa nej útočila dronmi typu Šáhid iránskej výroby z juhu, pravdepodobne z ruskej Krasnodarskej oblasti.

"Všetky zaznamenané vzdušné ciele pohybujúce sa v smere na Kyjev boli zničené silami a prostriedkami našej protivzdušnej obrany," dodala vojenská správa bez uvedenia konkrétneho počtu dronov útočiacich na ukrajinskú metropolu.

Ukrajinské ministerstvo vnútra uviedlo, že trosky dronu boli lokalizované na bližšie nešpecifikovanom mieste v Kyjevskej oblasti. Došlo pritom podľa neho k vybitiu okien na súkromných obytných domoch, informácie o prípadných obetiach však neboli bezprostredne známe.

Rusko v noci na utorok útočilo dronmi aj na ukrajinské prístavné mesto Odesa, potvrdil hovorca tamojšej oblastnej vojenskej správy Serhij Bratčuk s tým, že bola aktivovaná tamojšia protivzdušná obrana. Ďalšie podrobnosti neuviedol, píše AFP.

Letecký poplach okrem toho zaznamenali aj v Mykolajivskej, Chersonskej, Kirovogradskej, Poltavskej, Sumskej a Charkovskej oblasti.