Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Ukrajina poprela, že útočila na Záporožskú jadrovú elektráreň

Na snímke Záporožská atómová elektráreň (ZAES) na juhu Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Ruské vedenie ZAES v nedeľu hlásilo, že na komplex elektrárne zaútočili ukrajinské drony.

Kyjev 8. apríla (TASR) - Ukrajina v pondelok obvinila Moskvu zo šírenia nepravdivých informácií v reakcii na tvrdenia ruských predstaviteľov, že ukrajinský dron zasiahol Ruskom okupovanú Záporožskú jadrovú elektráreň (ZAES). TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Ruské vedenie ZAES v nedeľu hlásilo, že na komplex elektrárne zaútočili ukrajinské drony. Kyjev sa k tomuto obvineniu bezprostredne nevyjadril. Ruská jadrová agentúra Rosatom neskôr uviedla, že pri sérii útokov utrpeli zranenia tri osoby.

Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi odsúdil útok dronov, ktoré zasiahli jeden z reaktorov ZAES. Takéto útoky podľa neho výrazne zvyšujú riziko vážneho nešťastia, zodpovednosť za ne však nikomu nepripísal.

Šéf ukrajinského centra na boj s dezinformáciami Andrij Kovalenko vyhlásil, že Rusko zintenzívnilo provokácie a poskytovanie nepravdivých informácií, keď tvrdilo, že ukrajinské sily zaútočili na jadrovú elektráreň na juhovýchode Ukrajiny.

Rusko na ZAES útočí "s dronmi a predstiera, že hrozba pre elektráreň a jej bezpečnosť pochádza z Ukrajiny," dodal Kovalenko. Moskva podľa neho manipuluje s obavami zo strany MAAE a snaží sa obviniť Ukrajinu z páchania jadrového terorizmu.

Rosatom po útokoch vyzval západné krajiny a šéfa MAAE Rafaela Grossiho, aby "kategoricky odsúdili pokus o vyhrotenie situácie okolo najväčšej jadrovej elektrárne v Európe".

Ruské sily okupujú ZAES takmer od začiatku invázie na Ukrajinu z februára 2022. Odvtedy je elektráreň sporadicky terčom ostreľovania. Moskva a Kyjev sa navzájom obviňujú z ohrozovania bezpečnosti tohto zariadenia.

Šesť reaktorov tejto elektrárne je už niekoľko mesiacov odstavených. ZAES však potrebuje prísun elektrickej energie a kvalifikovaný personál na prevádzku chladiaceho systému a ďalších bezpečnostných prvkov, píše AP.