Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Ukrajinský parlament podporil osamostatnenie pravoslávnej cirkvi

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Hlasovanie v Najvyššej rade Ukrajiny prišlo niekoľko dní po tom, ako sa Porošenko stretol s konštantínopolským arcibiskupom Bartolomejom I., ktorý je celosvetovou hlavou pravoslávnej cirkvi.

Kyjev 19. apríla (TASR) - Ukrajinskí zákonodarcovia podporili vo štvrtok návrh prezidenta Petra Porošenka, podľa ktorého má ukrajinská pravoslávna cirkev získať samostatnosť od Moskovského patriarchátu.

Hlasovanie v Najvyššej rade Ukrajiny prišlo niekoľko dní po tom, ako sa Porošenko stretol v Istanbule s konštantínopolským arcibiskupom a ekumenickým patriarchom Bartolomejom I., ktorý je celosvetovou hlavou pravoslávnej cirkvi.

Rezolúciu podporilo 268 poslancov ukrajinského parlamentu, pričom na jej schválenie bolo potrebných minimálne 226 hlasov, informuje spravodajská stanica Slobodná Európa (RFE/RL).

Porošenko počas svojho prejavu v parlamente označil tento krok za "obnovenie historickej spravodlivosti".

Porošenko predtým vyhlásil, že otázkou autokefálneho štatútu pre ukrajinskú pravoslávnu cirkev by sa mohla Konštantínopolská rada zaoberať 28. júla.

Kyjev sa od roku 2016 usiluje dosiahnuť zrušenie kontroly Moskovského patriarchátu nad ukrajinskou pravoslávnou cirkvou a dosiahnuť jej osamostatnenie.