Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Udalosti, na ktoré sa podľa CNN môžeme v roku 2018 tešiť

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Olympijské hry, vesmírny turizmus aj potápanie k Titanicu.

Washington 31. decembra (TASR) – Nadchádzajúci rok prinesie vo svete aj udalosti, na ktoré sa môžeme tešiť a ktoré nám pomôžu prekonať udalosti horšie, uviedla americká spravodajská televízna stanica CNN a načrtla zoznam takýchto udalostí:

Zimné olympijské hry

Športovci celého sveta sa opäť zídu pod piatimi kruhmi a verejnosť bude mať opäť príležitosť diskutovať o tom, čo za šport je vlastne curling, zažartovala CNN. Zimné športové slávnosti sa začnú 9. februára v juhokórejskom Pchjongčchangu.

Na snímke je logo zimnej olympiády v Pchjongčchangu.
Foto: TASR/AP

"Je tu jedna extrémna zimná správa, ktorej treba venovať pozornosť: súťažiť bude aj nigérijský (!) ženský sánkarský (!!) tím a bude to po prvý raz (!!!), čo bude africká krajina reprezentovaná na zimných hrách," zdôraznila CNN.

Kráľovská svadba

Britský princ Harry a jeho snúbenica, americká herečka Meghan Markleová, sa zosobášia v máji a má to byť súkromný, neformálny sobáš v malej, jednoduchej kaplnke vo Windsorskom zámku.

Pár sa zoznámil v júli 2016 a zasnúbil v novembri tohto roka. Harry je v súčasnosti piaty v poradí následníctva britského trónu, zatiaľ čo Meghan je známa najmä pre svoju rolu v americkom televíznom seriáli Kravaťáci.

Kráľovské bábätko

Britský princ William s manželkou Kate očakávajú tretieho potomka. Pohlavie ani meno zatiaľ neprezradili, známe je len to, že sa má narodiť v apríli. William a Kate už majú dve deti - štvorročného princa Georgea a dvojročnú princeznú Charlotte.

Kate (druhá vpravo), vojvodkyňa z Cambridge drží svoju dcéru Charlotte a princ William so synom Georgeom, archívna snímka.
Foto: TASR/AP

Výborné filmy

"Ak si chcete rok 2018 užiť čo najviac, asi by ste sa mali prilepiť na sedadlo v kine," navrhla CNN. Do kín totiž príde niekoľko vysoko očakávaných filmov: vo februári akčná sci-fi dráma Black Panther, v marci vedecko-dobrodružný film V pasci času (A Wrinkle in Time), v máji ďalšie pokračovanie akčného sci-fi Avengers s podtitulom Infinity War a v júni pokračovanie Jurského parku s podtitulom Zánik ríše.

Svetový pohár

Jún a júl 2018 budú patriť futbalu. Svetový pohár sa uskutoční po dlhých 12 rokoch v Európe - v Rusku - a titul z Brazílie z roku 2014 bude obhajovať Nemecko. CNN si zažartovala na účet amerického tímu, ktorý sa na súťaž nekvalifikoval.

"To, že tam nejdeme, neznamená, že si to nemôžeme užiť, jasné? Je to ako kráľovská svadba futbalu. Nie sme pozvaní, nemá to s nami nič spoločné, ale aj tak si dáme na hlavu bláznivé klobúky a budeme povzbudzovať," uviedla televízia.

Bežní ľudia na Mesiaci

Startupová spoločnosť Moon Express z kalifornského Silicon Valley plánuje v roku 2018 poslať na Mesiac vesmírne prepravné zariadenie vhodné pre bežných ľudí a odštartovať tak éru výletov na toto vesmírne teleso. Ak sa to vôbec podarí, budú tieto výlety len pre "bohatých bežných" ľudí, zdôraznila CNN.

Stopa amerického kozmonauta z vesmírnej lode Apollo 11 na povrchu Mesiaca na arch.sn. z 21.júla 1969.
Foto: TASR/AP


Bezhlavá robotická mačka

Žijeme vo svete skvelého pokroku a inovácií alebo neľudskej techno-dystópii? Toto sa budeme podľa CNN sami seba pýtať, keď na budúci rok príde na trh japonská robotická terapeutická mačka, ktorá bude síce vrtieť chvostom a priasť, ale nebude mať hlavu.

Mačka sa volá Qoobo a japonská spoločnosť Yukai Engineering ju predstavila na jeseň ako ochvostený vankúš, ktorý rozohreje vaše srdce. Na trh by sa mal dostať na jeseň 2018.

Potápanie k Titanicu

Ak vás nesmierne zaujíma skaza tohto presláveného parníka a ste bohatí, tak rok 2018 bude pre vás ako stvorený. Londýnska cestovná agentúra Blue Marble Private plánuje začať komerčné potápanie k vraku Titanicu v máji a použiť chce na to špeciálne ponorné zariadenie. K odvahe si treba pripraviť aj 105.129 dolárov.

Na svoju prvú a poslednú plavbu sa Titanic vydal z britského prístavu Southampton do amerického New Yorku 10. apríla 1912.
Foto: TASR/AP

"Agentúra tvrdí, že cena je ekvivalentom – po inflácii – toho, čo zaplatili pasažieri za prvú triedu v Titanicu v roku 1912," uviedla CNN.

Spolupracovníčka TASR Michaela H. Janotová