Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Účet za brexit bude podľa Foxa známy až v rámci finálnej dohody s EÚ

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona aj po poslednom summite Európskej únie zostávajú názory Bruselu a Londýna výrazne rozdielne v oblasti toho, koľko má Británia po brexite zaplatiť.

Londýn 22. októbra (TASR) - Britská vláda bude môcť definitívne stanoviť konečnú výšku finančných záväzkov voči Európskej únii (EÚ) až po dokončení rokovaní o brexite, uviedol britský minister obchodu Liam Fox. Tiež varoval európskych lídrov, aby neverili, že Londýn "blufuje", keď hovorí o prípadnom odchode bez dohody.

Fox v nedeľu v rozhovore pre televíziu ITV povedal, že nepozná účet za brexit. Podľa neho je totiž jasné, že konečné číslo bude známe až ako súčasť finálnej dohody o brexite. "Okrem zveličovania okolo rozvodového účtu v skutočnosti v rozsiahlej miere spolupracujeme," povedal Fox na margo rokovaní.

Naopak, podľa francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona aj po poslednom summite Európskej únie (EÚ) zostávajú názory Bruselu a Londýna výrazne rozdielne v oblasti toho, koľko má Británia po brexite zaplatiť. Pritom sa lídri štátov a vlád chceli v rokovaniach posunúť už do druhej fázy o budúcich vzťahoch medzi Britániou a Úniou. EÚ však chce najprv vyjasniť finančné otázky.

Fox tiež varoval, že Briti to myslia vážne s prípravou na možnosť brexitu bez dohody. Obchodovanie podľa pravidiel Svetovej obchodnej organizácie (WTO) totiž podľa neho nie je žiadnym hororovým scenárom. Dodal však, že uprednostňuje dohodu.