Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Tusk vládne v Poľsku už 100 dní, čelí kritike za nesplnené sľuby

Donald Tusk. Foto: TASR/AP

Na základe súhrnu prieskumov verejnej mienky má Tuskova Občianska platforma naďalej náskok pred PiS a zároveň tri zoskupenia tvoriace koaličnú vládu majú spolu viac ako 50 percent.

Varšava 22. marca (TASR) - Vláda poľského premiéra Donalda Tuska má po prvých 100 dňoch vo funkcii v prieskumoch nadpolovičnú podporu verejnosti, avšak čelí kritike za nesplnenie viacerých predvolebných sľubov. Za oneskorenie reforiem viní Tusk zlý stav, v ktorom krajinu nechala predošlá vláda. TASR informuje na základe správ agentúr Reuters a PAP.

Tusk sa stal premiérom v decembri a prisľúbil, že zvráti údajný demokratický regres v krajine a napraví vzťahy so západnými spojencami. Tí počas predchádzajúcej vlády strany Právo a spravodlivosť (PiS) tvrdili, že v Poľsku dochádza k rozvratu právneho štátu a nerešpektovaniu práv žien a menšín.

Na základe súhrnu prieskumov verejnej mienky má Tuskova Občianska platforma naďalej náskok pred PiS a zároveň tri zoskupenia tvoriace koaličnú vládu majú spolu viac ako 50 percent. Dva nedávne prieskumy však na prvé miesto vyniesli PiS.

Tusk v piatok zverejnil na sieti X video, v ktorom zhodnotil prvých 100 dní svojej vládnej koalície. Podľa Tuska stihla koalícia urobiť veľa, i keď chcel urobiť viac. Jeho vláda podľa neho nedostala počiatočných 100 dní pokoja, ako to bývalo v minulosti. Minulá vláda zanechala rekordný dlh, všadeprítomnú korupciu a chaos na súdoch, upozornil.

"Televízia je opäť naša, prokuratúra a súdy sú slobodné od straníckych príkazov," menoval Tusk úspechy svojej vlády. "Poľsko sa opäť stáva vedúcim hráčom v Európe," dodal.

Podľa kritikov väčšina zo 100 Tuskových sľubov za prvých 100 dní zostáva nesplnená, splnil však kľúčový sľub – odblokoval miliardy z fondov Európskej únie, ktoré Európska komisia pozastavila pre obavy o právny štát v Poľsku za vlády PiS.

Na záver Tusk prisľúbil zrýchliť tempo reforiem, najmä tých, ktoré liberalizujú práva žien.