Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Tusk: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine

Na archívnej snímke poľský premiér Donald Tusk. Foto: TASR/AP

Závery summitu podľa poľského premiéra obsahujú zmienku o záväzku Európskej únie dodať Ukrajine čo najskôr prostriedky protivzdušnej obrany.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Brusel 18. apríla (TASR) - Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry PAP.

Závery summitu podľa poľského premiéra obsahujú zmienku o záväzku Európskej únie dodať Ukrajine čo najskôr prostriedky protivzdušnej obrany.

"Bolo tam spoločné vyjadrenie, že Európa preberá časť zodpovednosti za bezpečnosť vzdušného priestoru Ukrajiny," povedal Tusk.

Účastníkom dvojdňového summitu sa v stredu prostredníctvom telemostu prihovoril aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Európske štáty vyzval, aby jeho armáde dodali prostriedky na zneškodňovanie ruských rakiet a dronov. Aj podľa neho je situácia na fronte kritická a najbližšie týždne môžu byť rozhodujúce.

Nemecko, ktoré čerstvo poslalo na Ukrajinu ďalší systém protivzdušnej obrany Patriot, vyzvalo na podobný krok aj ďalšie členské štáty EÚ. Podľa Tuska sa to však netýka Poľska. "Nemáme teraz dosť patriotov na to, aby sme sa o ne delili. Od Poľska ako štátu v prvej línii to nikto ani nečaká," dodal Tusk.