Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Zemetrasenie na gréckom Kose má dve obete - Švéda a Turka

Kaviareň na gréckom ostrove Kos po zemetrasení, 21. júla 2017. Foto: TASRAP

Oblasť Starého mesta Kosu, plná barov a ďalších nočných klubov, mala ulice pokryté troskami. Medzi zranenými Slováci nie sú.

Atény 21. júla (TASR/TABLET.TV) - Na takmer 500 zranených sa zvýšila bilancia silného zemetrasenia, ktoré zasiahlo v noci nadnes grécke ostrovy - najviac ostrov Kos -, ale aj turecké pobrežie Egejského mora a vyžiadalo si i dve obete na životoch. S odvolaním sa na miestne úrady o tom informovala agentúra AP.

Obeťami otrasov na Kose sa stal 39-ročný turecký turista Sinan Kurdoglu a 20-ročný švédsky turista pochádzajúci zo strednej časti tejto severskej krajiny, ktorého identitu švédske úrady nezverejnili. Obaja zahynuli, keď sa zrútil strop obľúbeného baru v Starom meste ostrovnej metropoly Kos, uviedla grécka polícia.

Nórske ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že vo vážnom stave je aj jeden nórsky občan, ktorý sa zranil na Kose a letecky ho previezli do nemocnice.



Pomerne plytké podmorské zemetrasenie s magnitúdou 6,5 vyvolalo prívalové vlny cunami, ktoré ničili člny a autá zaparkované pri pobreží - dokonca aj v tureckom letovisku Bodrum. Mnohí turisti na ostrove Kos strávili podľa majiteľov hotelov preventívne zvyšok noci vonku.

Zemetrasenie na gréckom dovolenkárskom ostrove Kos poškodilo tam staršie budovy a hlavné letisko.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR zatiaľ nemá nahlásených žiadnych zranených Slovákov po zemetrasení, ktoré v noci nadnes zasiahlo grécky ostrov Kos. Grécke úrady informovali o zemetrasení s magnitúdou 6,5.

Podľa riaditeľa tlačového odboru MZV Igora Skočeka, Slovákov, ktorí sa pred cestou zaregistrovali cez formulár na stránke ministerstva, obvolali a všetci sú v poriadku. Iných zranených Slovákov zatiaľ nemajú nahlásených.

Zemetrasenie sa vyskytlo dnes približne o 01.30 h. Zasiahlo tiež ďalšie ostrovy a turecké pobrežie Egejského mora.

Na snímke praskliny v prístave po zemetrasení na gréckom ostrove Kos 21. júla 2017. Najmenej dvaja ľudia prišli v noci nadnes o život a viac ako 100 ďalších utrpelo zranenia na gréckom ostrove Kos po tom, ako oblasť zasiahlo po polnoci silné zemetrasenie s magnitúdou 6,7. Otrasy boli cítiť na pobreží Turecka a aj na neďalekých gréckych ostrovoch.
Foto: FOTO TASR/AP


Regionálny guvernér Jorgos Hadjimarkos informoval, že štyri či päť zranení je "znepokojujúcich" a škody na budovách skúmajú, ale "prvoradou úlohou je teraz záchrana životov". Nemocnica na Kose uviedla, že najmenej 20 zo zranení sú zlomeniny.

Na budove z 30. rokov 20. storočia sa zrútila stena a zabila ľudí, ktorí sa nachádzali v bare na dolnom poschodí, vyhlásil starosta hlavného mesta Jorgos Kyritis. "Na ostrove nezostalo veľa starých budov. Takmer všetky budovy na Kose boli postavené podľa nových zákonov, aby odolali zemetraseniam," povedal starosta.




Oblasť "Starého mesta" Kosu, plná barov a ďalších nočných klubov, mala ulice pokryté troskami. Na hoteloch boli porozbíjané okná a vznikli na nich aj iné škody - stovky turistov, ktorí prežili paniku a hystériu, museli stráviť zvyšok noci vonku. Snažili sa pospať si na plážových ležadlách pod prikrývkami, ktoré im poskytol personál.

Úrady varovali ľudí pred lokálnymi cunami a svedkovia hlásili po zemetrasení "vzdúvanie" mora. Cestu popri pobreží a časti hlavného mesta ostrova zaplavilo. Zvyšujúca sa hladina mora dokonca vytlačila čln na hlavnú cestu a spôsobila aj to, že niekoľko áut narazilo do seba. Až do rána bola zrušená trajektová preprava, pretože škody utrpel i hlavný prístav na Kose. Najmenej jeden trajekt na trase do prístavu nemohol zakotviť.

Medzi ostatnými poškodenými budovami bola stará mešita, ktorej minaret sa zrútil, a takisto pevnosť zo 14. storočia pri vstupe do hlavného prístavu. Menšie škody - pukliny na budovách, porozbíjané okná a zničené obchody - bolo vidieť takmer všade.

Záchranári kontrolovali, či sa v domoch nachádzajú uväznení ľudia, keďže zemetrasenie nastalo uprostred noci, a ponáhľali sa aj do vzdialených dedín preveriť škody.

Záchranné práce sú len v hlavnom meste Kos


Šéf požiarnej a záchrannej služby Stephanos Kolokuris uviedol, že pátranie v desiatkach dedín a na ďalších miestach na ostrove ukázalo, že v domoch nezostali uväznení žiadni obyvatelia.

Na snímke trhliny na kostole po zemetrasení na gréckom ostrove Kos 21. júla 2017. Najmenej dvaja ľudia prišli v noci nadnes o život a viac ako 100 ďalších utrpelo zranenia na gréckom ostrove Kos po tom, ako oblasť zasiahlo po polnoci silné zemetrasenie s magnitúdou 6,7. Otrasy boli cítiť na pobreží Turecka a aj na neďalekých gréckych ostrovoch.
Foto: FOTO TASR/AP


"Záchranné práce vykonávame v hlavnom meste Kos a zostaneme tam," povedal Kolokuris. "Uskutočnili sme veľmi rozsiahle pátranie v ostatných oblastiach ostrova, kde žijú ľudia, a našťastie, nenašli sme tam žiaden vážny problém," dodal.

Desaťtisíce turistov na gréckom ostrove Kos museli stráviť zvyšok noci vonku. Medzi nimi napríklad škótsky inštruktor potápania Christohper Hackland, ktorý opísal scény paniky a hystérie.

"Našou okamžitou reakciou bolo dostať sa von z hotelovej izby. Počuli sme buchot a cítili sme, ako sa všetko trasie. Svietidlá sa kolísali, narážali o strop, porcelánový riad padal z príborníkov a hrnce robili hluk," povedal dnes Hackland zo škótskeho hlavného mesta Edinburgh tlačovej agentúre AP.

"Z hotela sa ozývalo veľa kriku a plaču, vládla tam hystéria," uviedol inštruktor.

Turisti smerovali z hotela na pláž Lambi na Kose, väčšinu tvorili Holanďania, Rusi a Nemci.

V tureckom letovisku Bodrum malo 70 ľudí menej závažné zranenia



Turecké médiá dnes informovali, že silné zemetrasenie s magnitúdou 6,5, ktoré v noci nadnes zasiahlo okrem gréckych ostrovov vrátane Kosu aj turecké pobrežie Egejského mora, spôsobilo praskliny na stenách niektorých budov v tamojšom letovisku Bodrum, zaplavilo nižšie poschodia pobrežných hotelov či reštaurácií a zakotvené člny hádzalo o breh, kde sa roztrieštili. Približne 70 ľudí utrpelo počas paniky menej závažné zranenia a liečia ich v nemocniciach v Bodrume.

Prívalové vlny cunami vyvolané zemetrasením siahali desať až sto metrov na pobrežie Bodrumu.

Turisti a obyvatelia v tejto tureckej oblasti strávili noc vonku na plážových ležadlách alebo v autách.

Na snímke zničené lode v prístave po zemetrasení v tureckom meste Bodrum 21. júla 2017.
Foto: TASR/AP


Kapitán člna Metin Kestaneci (40) pre tureckú súkromnú tlačovú agentúru Dogan uviedol, že keď nastalo zemetrasenie, spal v člne. "Najprv bolo počuť hluk, potom dunenie. Kým som si položil otázku 'Čo sa to deje?', môj čln ťahalo smerom v brehu. Ocitli sme sa na brehu," povedal Kestaneci. "Nič podobné som predtým nezažil," dodal.

Podľa okresného guvernéra v Bodrume Bekira Yilmaza ošetrujú v nemocnici v letovisku okolo 70 ľudí s menej závažnými zraneniami, ktoré utrpeli, keď utekali v panike von z budov na ulice. V Turecku, na rozdiel od gréckeho ostrova Kos, nehlásili po zemetrasení žiadne úmrtia.

Šéf tureckého úradu pre katastrofy a núdzové situácie Mehmet Halis Biden v Bodrume pre tureckú štátnu tlačovú agentúru Anadolu uviedol: "Očakávame, že do nášho turistického mesta sa život rýchlo vráti a bude pokračovať v bežných koľajach."

Podľa agentúry Dogan niektorí turisti odchádzali z Bodrumu prvými rannými letmi. Jeden miestny dovolenkár vysvetlil, že sa rozhodol odísť, lebo ľudí nepúšťajú do hotelových izieb.

V tureckom letovisku Bitez, približne šesť kilometrov západne od Bodrumu, vyhnalo zemetrasenie obyvateľov na ulice.

EÚ ponúkla po zemetrasení pomoc Grécku



Európska únia ponúkla Grécku núdzové vybavenie, personál a satelitné snímky na pomoc pri odstraňovaní následkov zemetrasenia, ktoré postihlo v noci nadnes grécke ostrovy a najviac ostrov Kos.

Komisár EÚ pre humanitárnu pomoc Christos Stylianides vyjadril krajine sústrasť a uviedol, že "EÚ ponúka po zemetrasení plnú podporu". Na ostrove Kos, obľúbenej destinácii dovolenkárov, zahynuli pri otrasoch dvaja ľudia. Zemetrasenie, ktoré postihlo aj pobrežie neďalekého Turecka, predovšetkým letovisko Bodrum, spôsobilo zranenia približne 200 ľuďom.



Stylianidesov úrad je v kontakte s gréckymi predstaviteľmi a je pripravený poslať vybavenie a poskytnúť satelitné snímky, ktoré pomôžu predstaviteľom civilnej ochrany lokalizovať prípadné obete živlu.

V oblasti Egejského mora je seizmická činnosť bežná, pripomenula dnes v správe tlačová agentúra AP.

Obeťami otrasov na Kose sa stal 39-ročný turecký turista Sinan Kurdoglu a 22-ročný švédsky turista pochádzajúci zo strednej časti severskej krajiny. Zahynuli, keď sa zrútil strop obľúbeného baru v Starom meste ostrovnej metropoly Kos, uviedla grécka polícia.

Zemetrasenie s magnitúdou 6,5 vyvolalo prívalové vlny cunami, ktoré ničili člny a autá zaparkované pri pobreží - dokonca aj v tureckom Bodrume.

Medzi približne 200 zranenými ľuďmi sa nachádzali turisti rôznej štátnej príslušnosti. Mnohí turisti na ostrove Kos strávili preventívne zvyšok noci vonku, informovali majitelia hotelov.

K zemetraseniu došlo v noci nadnes okolo 01.30 h, epicentrum bolo desať kilometrov od tureckého letoviska Bodrum a približne 16 kilometrov od hlavného prístavu v meste Kos.

Majitelia hotelov pre turecké médiá povedali, že niektorí turisti v Bodrume sa po zemetrasení odhlasujú. Podľa tureckého ministra zdravotníctva Hakana Čavušogla utrpelo zranenia až 358 ľudí; predtým tureckí predstavitelia oznámili, že ľudia sa zranili prevažne v panike pri úteku zo svojich domovov.

Združenie hotelierov na Kose zasa oznámilo, že mnohí návštevníci strávili zvyšok noci pred hotelmi, ale niektorí sa už teraz vracajú do svojich izieb.

"Máme na ostrove okolo 200.000 turistov, sme na vrchole sezóny. Našou prvou reakciou bolo upokojiť turistov, držať sa predpisov a evakuovať hotelové budovy," uviedla šéfka združenia hotelierov na Kose Constantina Svynuová.

Letisko na Kose je stále v prevádzke, ale prístav nie, informovala tlačová agentúra Reuters.