Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

FOTO: Zomrel fotograf prezývaný aj Oko Istanbulu

Na archívnej snímke fotograf Ara Güler. Foto: Ara Güler - Facebook

Jeho hlavnou životnou témou bolo Turecko a jeho vidiek, ale najmä Istanbul a jeho obyvatelia, za čo si vyslúžil aj prezývku.

Istanbul 18. októbra (TASR) - Vo veku 90 rokov zomrel v noci na štvrtok turecký novinár a fotograf arménskeho pôvodu Ara Güler. Informovala o tom agentúra AP.

Ara Güler bol jedným z mála celosvetovo známych tureckých fotografov. Jeho kariéra trvala niekoľko desaťročí. Pracoval pre agentúru Magnum Photos, ako aj pre časopisy Paris Match, Time a Stern, či medzinárodné organizácie. Fotoreportáže robil v rôznych kútoch sveta: v Iráne, Kazachstane, Indii, Keni či na Borneu. Jeho hlavnou životnou témou bolo však Turecko a jeho vidiek, ale najmä Istanbul a jeho obyvatelia, za čo si vyslúžil prezývku Oko Istanbulu.

Výber z tvorby.
Foto: Ara Güler - Facebook

Güler bol aj renomovaným portrétistom, pričom fotografoval anonymných ľudí z ulice, ale aj známe osobnosti: Winstona Churchilla či Indíru Gándhíovú, Mariu Callasovú, Alfreda Hitchcocka, Salvadora Dalího, Marca Chagalla či Picassa.

Ukážka z tvorby.
Foto: Ara Güler - Facebook

Güler sa narodil v roku 1928 v Istanbule. Jeho rodičia boli arménskeho pôvodu. Güler vyštudoval ekonómiu, ale neskôr sa z neho stal fotoreportér. Najprv pracoval pre miestne istanbulské noviny, ale v roku 1958 si ho všimla americká mediálna spoločnosť Time-Life a stal sa jej prvým spravodajcom pre Blízky východ. Zakrátko ho oslovila aj prestížna agentúra Magnum Photos, ktorú založil Henri Cartier-Bresson.

Zomrel na infarkt a zlyhanie pľúc v noci na štvrtok v istanbulskej Nemocnici Florence Nightingalovej.