Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Pri páde lavíny zahynulo najmenej 5 vojakov, ďalších 12 sa zranilo

Ilustračné foto.Foto: TASR/AP

K nešťastiu došlo neďaleko mesta Hizan v hornatej tureckej provincii Bitlis, kde turecké vládne sily zasahujú proti militantom zo zakázanej Strany kurdských pracujúcich.

Ankara 21. januára (TASR) -Najmenej piati tureckí vojaci zahynuli a ďalší 12 utrpeli v nedeľu zranenia, keď ich jednotku počas bojovej operácie na juhovýchode Turecka zasiahla snehová lavína. S odvolaním sa na tamojšie úrady o tom informovala agentúra AP. Turecké média predtým uvádzali nižšie počty obetí.

K nešťastiu došlo neďaleko mesta Hizan v hornatej tureckej provincii Bitlis. Vojaci v rámci operácie zasahovali proti militantom zo zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK), priblížil úrad miestneho guvernéra. Dodal, že zranených vojakov previezli nemocnice, vo vážnom stave však nie sú.

PKK spustila svoje separatistické povstanie v Turecku v roku 1984; konflikt si vyžiadal už viac než 40.000 obetí na životoch. Túto skupinu majú na svojich zoznamoch teroristických organizácií okrem Turecka aj EÚ a USA.

Dva roky trvajúce prímerie medzi PKK a vládou v Ankare prestalo platiť v júli 2015 po samovražednom atentáte v tureckom meste Suruč. Násilnosti si odvtedy vyžiadali už stovky obetí na životoch z radov vládnych policajtov a vojakov, ako aj ozbrojencov PKK, ale i civilistov. Ozbrojené zrážky sa odohrávajú najmä na juhovýchode Turecka, kde žije prevažne kurdské obyvateľstvo.

Ozbrojené zrážky sa odohrávajú najmä na juhovýchode Turecka, kde žije prevažne kurdské obyvateľstvo.