Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Tuniská polícia opäť zatkla piatich teroristov, ktorí ušli z väzenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Štyria teroristi sa úteku sa podľa ministerstva skrývali v horskej oblasti 30 kilometrov juhovýchodne od metropoly Tunis, na hore Boukornine.

Tunis 7. novembra (TASR) - Tuniské ministerstvo vnútra v utorok oznámilo, že zadržalo päť väzňov usvedčených z terorizmu, ktorí v priebehu minulého týždňa ušli z väzenia. Informovala o tom agentúra AFP.

"Rozličným oddielom štátnych bezpečnostných služieb, národnej garde (polícii) a armáde sa o piatej hodine ráno 7. novembra podarilo zatknúť štyroch teroristov, ktorí nedávno ušli," spresnilo ministerstvo vo vyhlásení.

Štyria teroristi sa úteku sa podľa ministerstva skrývali v horskej oblasti 30 kilometrov juhovýchodne od metropoly Tunis, na hore Boukornine.

Ďalšieho väzňa, 44-ročného Ahmada al-Malkího, zatkli ešte v nedeľu 5. novembra za pomoci miestnych obyvateľov jednej z husto obývaných štvrtí Tunisu.

Piati väzni si odpykávali "väzenské tresty súvisiace z prípadmi terorizmu", ušli z väznice Mornaguia ešte 31. októbra. Úrady útek označili za dôkladne pripravovanú operáciu.

Dvaja zo skupiny väzňov tiež čelia podozreniam, že v piatok zorganizovali ozbrojenú bankovú lúpež blízko Tunisu.

Malkí, známy aj pod prezývkou al-Somálí, si odpykáva 24-ročný trest po vraždách predstaviteľov opozície vrátane Šukrího Bilajda. Jeho zavraždenie vo februári 2013 otriaslo krajinou a vyvolalo hlbokú politickú krízu, ktorá prinútila vtedajšieho premiéra Hamada Džibálího z islamisticky orientovanej strany Ennahda (Strana obnovy) rozpustiť vládu.