Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Trumpa potešil list od Kim Čong-una, tvrdí, že došlo k veľkému pokroku

Americký prezident Donald Trump (vpravo) a severokórejský líder Kim Čong-un, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Kimov list je datovaný 6. júlom, z čoho vyplýva, že mohol byť poslaný počas minulotýždňovej návštevy amerického ministra zahraničných veci Mikea Pompea v Pchjongjangu.

Washington 13. júla (TASR) - Severokórejský vodca Kim Čong-un napísal americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi list, v ktorom vyjadril vieru, že spoločné úsilie oboch krajín povedie k "novej budúcnosti" vo vzťahoch KĽDR s USA. Trump zverejnil vo štvrtok zmienený list aj s jeho anglickým prekladom na svojom účte na sociálnej sieti Twitter.

Severokórejský líder síce podľa agentúry Reuters neuvádza nijaký konkrétny krok, ktorý by KĽDR smerom k denuklearizácii podnikla, Trump však napriek tomu jeho list v sprievodnom komentári označuje za "veľmi milú správu" a tvrdí, že sa "dosiahol veľký pokrok".

Kim Čong-un v liste ocenil "energické a mimoriadne úsilie", ktoré Trump vynaložil na "zlepšenie vzťahov medzi krajinami" i jeho "vernú implementáciu" toho, na čom sa oba štáty dohodli.

V súlade s deklaráciou z júnového summitu v Singapure KĽDR prisľúbila, že bude "pracovať na úplnej denuklearizácii Kórejského polostrova". Samotný Trump následne vyhlásil, že Severná Kórea už nepredstavuje nijakú hrozbu.

Kimov list je datovaný 6. júlom, z čoho vyplýva, že mohol byť poslaný počas minulotýždňovej návštevy amerického ministra zahraničných veci Mikea Pompea v Pchjongjangu. USA sa na tejto ceste snažili s KĽDR pokročiť práve v otázke denuklearizácie. Pchjongjang však v sobotu Spojeným štátom vyčítal, že majú pri vyjednávaní "jednostranné a zlodejské požiadavky", čo bolo podľa agentúry Reuters v značnom rozpore s tvrdeniami samotného Pompea, ktorý informoval o dosiahnutí pokroku v rokovaniach.

Hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Heather Nauertová len niekoľko hodín po zverejnení listu od serverokórejského vodcu uviedla, že KĽDR ponúkla americkej delegácii, aby sa v nedeľu zástupcovia ich krajín stretli a prebrali vrátenie ostatkov amerických vojakov, zabitých v kórejskej vojne z rokov 1950-53. Ich vrátenie prisľúbil Kim Čong-un americkému prezidentovi na summite v Singapure.