Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Trump zvažuje zverejniť video zo smrti vodcu IS

Na archívnej snímke americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Šéf Bieleho domu neskôr v Chicagu uviedol, že Baghdádí bol chorý a zvrátený muž, pričom dodal, že vodca IS je definitívne mŕtvy a nezomrel hrdinsky.

Washington 28. októbra (TASR) - Prezident Spojených štátov Donald Trump v pondelok oznámil, že by mohol zverejniť časť videozáznamu zachytávajúceho operáciu amerických špeciálnych síl, pri ktorej zahynul vodca extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) abú Bakr Baghdádí. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

"Mohli by sme zobrať časť videozáznamu a zverejniť ju," povedal Trump pred odchodom na konferenciu Medzinárodného združenia policajných šéfov (IACP) v americkom Chicagu, kde má mať príhovor.

Šéf Bieleho domu neskôr v Chicagu uviedol, že Baghdádí bol "chorý a zvrátený muž", pričom dodal, že vodca IS je "definitívne mŕtvy a nezomrel hrdinsky".

Baghdádí zahynul počas nedeľňajšej operácie amerických síl na severozápade Sýrie. Podľa Trumpa odpálil na sebe samovražednú vestu počas úteku pred príslušníkmi amerických špeciálnych jednotiek, pričom okrem seba usmrtil aj tri svoje deti.

Americký prezident prirovnal ešte v nedeľu sledovanie operácie pri ktorej Baghdádí zahynul, k "pozeraniu filmu" a povedal, že zábery by mali byť zverejnené, aby stúpenci IS videli, ako zomrel ich líder.

Agentúra AFP medzitým s odvolaním sa na anonymný zdroj z prostredia americkej administratívy informovala o tom, že zástupcovia viac ako 30 krajín, ktoré sú členmi koalície bojujúcej proti IS, sa 14. novembra stretnú vo Washingtone.

Cieľom stretnutia má byť podľa tohto zdroja "prediskutovanie ďalších krokov s cieľom posilniť prítomnosť koalície na severovýchode Sýrie". Za zvolanie núdzového stretnutia krajín koalície proti IS sa pôvodne vyslovil šéf francúzskej diplomacie Jean-Yves Le Drian po tom, ako Trump ešte na začiatku mesiaca oznámil, že Spojené štáty stiahnu z daného regiónu svoje sily.

USA oznámili, že pri operácii proti Baghdádímu zajali dvoch mužov


Pri špeciálnej operácii v Sýrii, ktorá vyústila do smrti vodcu džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) abú Bakra Baghdádího, zajali americké sily dvoch mužov. Informáciu poskytol v pondelok predseda Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl Spojených štátov Mark Milley.

"Pri operácii boli zajatí dvaja dospelí muži, živí," uviedol Milley na tlačovom brífingu v sídle amerického ministerstva obrany. "Nachádzajú sa vo väzbe a v dobre stráženom zariadení," dodal Milley podľa tlačovej agentúry AFP.

Baghdádí zahynul počas nedeľňajšej operácie amerických síl na severozápade Sýrie. Podľa prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa odpálil na sebe samovražednú vestu počas úteku pred príslušníkmi amerických špeciálnych jednotiek, pričom okrem seba usmrtil aj tri svoje deti.

Operácia sa odohrala pri malej dedine Báríšá v sýrskej severozápadnej provincii Idlib, iba päť kilometrov od sýrsko-tureckej hranice. Nástupcom Baghdádího na čele IS sa stal bývalý vojak z Iraku Abdalláh Kardáš, známy ako hádží Abdalláh Afarí.

Obyvatelia dediny Báríšá boli podľa agentúry DPA šokovaní, že ich susedom bol najhľadanejší muž na svete, po ktorom pátrali viaceré krajiny celé roky. Baghdádí založil samozvaný kalifát a povzbudzoval nasledovníkov k páchaniu násilia, nech žijú kdekoľvek.

Podľa obyvateľa Ahmada Saúda Husajna sa operácia začala v sobotu pred polnocou a trvala do nedeľňajšieho svitania. Uviedol, že vojaci, ktorí rozprávali cudzím jazykom, mali arabského tlmočníka. Vojaci upozornili obyvateľov, aby sa vyhýbali danej oblasti, uviedol ešte Husajn citovaný DPA.

"Celé okolie obkľúčili, nad oblasťou veľmi nízko prelietavali vrtuľníky a iné lietadlá, ale takisto zablokovali všetky cesty vedúce do tejto oblasti," opísal situáciu Hasan. Dodal, že vedel, že táto akcia je zameraná proti niekomu veľmi nebezpečnému, ale ani vo sne mu nenapadlo, že je to Baghdádí. "Dozvedel som sa to zo správ a videl som aj mnoho novinárov, ako si tam nasledujúci deň fotografovali dom zrovnaný so zemou," pokračoval Husajn.

Dedinčania tiež agentúre DPA uviedli, že terčom operácie bol dom, ktorý stál na západnom okraji dediny. Bol trochu izolovaný a ľudia, čo v ňom žili, sa nikdy nestýkali s ostatnými.

Ďalší obyvateľ Ahmad Muhammad povedal, že Baghdádího vždy pokladal za civilistu-obchodníka, ktorý predával potraviny z obilnín a olivy a bol vysídlený z provincie Aleppo. "Vždy na mňa pôsobil ako bežný civilista," doplnil.

Podľa Muhammada po operácii našli šesť tiel, väčšinou žien a detí, ktoré boli ťažko zohavené.

Báríšá sa nachádza v horskej oblasti s olivovými hájmi, iba približne päť kilometrov od sýrsko-tureckej hranice.