Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Trump vyhlásil, že nevie, čo bude s Krymom anektovaným Ruskom

Americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Prezident USA sa na dvojdňovom bruselskom summite hádal s kolegami, lídrami členských štátov NATO, a obvinil ich z neplnenia záväzkov zvyšovať výdavky na obranu.

Brusel 12. júla (TASR) - Americký prezident Donald Trump vo štvrtok vyhlásil, že nevie povedať, čo sa stane s čiernomorským regiónom Krym, ktorý Rusko obsadilo a anektovalo pred štyrmi rokmi, za veľkého pobúrenia v Európe.

"Čo sa od tohto momentu stane s Krymom, to vám neviem povedať," uviedol Trump ešte počas summitu NATO v Bruseli, ktorý sa skončil vo štvrtok. "Ale nie som nadšený situáciou okolo Krymu," dodal podľa tlačovej agentúry DPA Trump, ktorý medzičasom pricestoval na svoju prvú návštevu Británie v prezidentskom úrade.

Trump sa na dvojdňovom bruselskom summite hádal s kolegami, lídrami členských štátov NATO, a obvinil ich z neplnenia záväzkov zvyšovať výdavky na obranu. V pondelok 16. júla sa má vo fínskej metropole Helsinki stretnúť s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Americko-ruské vzťahy dosiahli najhoršiu úroveň od studenej vojny, keď Rusko pred štyrmi rokmi anektovalo dovtedy ukrajinský Krymský polostrov. Podľa DPA tak reagovalo na krok Ukrajiny, ktorá zosadila proruského prezidenta Viktora Janukovyča a obrátila sa smerom na Západ. Avšak Trump, ktorý je v prezidentskom úrade od vlaňajška, pestuje s Putinom zdanlivo kamarátsky vzťah a očividne necháva svoj postoj ku Krymu otvorený rôznym vysvetleniam, komentovala agentúra.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko na summite NATO vo štvrtok už skôr vyhlásil, že "nemá obavy" z toho, že Trump osobne uzná anexiu Krymu Ruskom.

"Nebojím sa ničoho," povedal Porošenko pred novinármi. Spresnil, že má "absolútne silné" uistenie tak z Bieleho domu, ako aj zo strany ministerstva zahraničných vecí USA, že Washington neuzná nezákonné pripojenie Krymu k Rusku.