Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Trump: USA si nemôžu dovoliť rýchly odsun z Afganistanu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V prejave k národu uviedol, že podľa svojho prvotného inštinktu sa prikláňal k stiahnutiu z Afganistanu. Keď sa však ujal úradu, zistil, že takýto prístup by vytvoril vákuum.

Washington 22. augusta (TASR) - Americký prezident Donald Trump vyhlásil v noci nadnes, že Spojené štáty musia aj naďalej bojovať v Afganistane, aby sa vyhli "predvídateľným a neakceptovateľným" následkom rýchleho odsunu z krajiny, kde sú USA vo vojne už 16 rokov.

V prejave k národu zo základne Fort Myer v okrese Arlington v americkom štáte Virgínia uviedol, že podľa svojho prvotného inštinktu sa prikláňal k stiahnutiu z Afganistanu. Keď sa však ujal úradu, zistil, že takýto prístup by vytvoril vákuum, ktoré by teroristi vrátane al-Káidy a Islamského štátu mohli "okamžite zaplniť".

"Usúdil som, že bezpečnostné hrozby, ktorým čelíme v Afganistane a širšom regióne, sú nesmierne," povedal Trump. V televíziou prenášanom prejave, v ktorom občanom priblížil aktualizovanú stratégiu vo vojne v Afganistane, však podľa agentúry AP uviedol len málo detailov, čo bude zahrňovať. Nespresnil počet ďalších vojakov, ktorí by mali ísť do Afganistanu, aj keď niektorí predstavitelia USA pred prejavom očakávali, že sa bude držať odporúčania Pentagónu vyslať 4000 nových vojakov.

"Nebudeme hovoriť o počtoch vojakov alebo o našich plánoch ďalších vojenských aktivít. Podmienky na mieste, nie svojvoľné časové plány, budú odteraz riadiť našu stratégiu," zdôraznil americký prezident.

V súčasnosti je v Afganistane približne 8400 amerických vojakov. V rokoch 2010-2011 ich tam bolo zhruba 100.000, pripomína AP.

Trump konštatoval, že Američania už sú "unavení z vojny bez víťazstva". Zdieľa ich frustráciu, ale uistil ich, že "nakoniec vyhráme".

Podľa neho bude víťazstvo v Afganistane znamenať "útočenie na našich nepriateľov" a "vyhladenie" Islamského štátu. Taktiež sa zaviazal k zničeniu al-Káidy, zabráneniu Talibanu, aby sa zmocnila krajiny a k zabráneniu teroristickým útokom proti Američanom. Zdôraznil, že USA sa nebudú už snažiť pretvárať štáty na svoj obraz a využívať svojich vojakov na budovanie demokracií v ďalekých krajinách. "Namiesto toho budeme spolupracovať so spojencami a partnermi na ochrane našich spoločných záujmov," povedal.

Trump tiež uviedol, že USA "už nemôžu mlčať" o útočiskách teroristov v Pakistane. Dodal, že Pakistan často poskytuje útočisko "agentom chaosu, násilia a teroru" a Taliban a iné tamojšie skupiny predstavujú hrozbu aj za hranicami tohto regiónu. "Platíme Pakistanu miliardy a miliardy dolárov a v tom istom čase poskytujú prístrešie tým istým teroristom, s ktorými bojujeme," uviedol s tým, že sa to musí "okamžite zmeniť".

Taliban sa nevzdá

Afganské militantné hnutie Taliban dnes vyhlásilo, že bude bojovať do "posledného dychu". Takto reagovalo na prejav prezidenta USA Donalda Trumpa, v ktorom ohlásil novú stratégiu pre Afganistan.

Ako informovala agentúra DPA, Taliban vo vyhlásení varoval, že ak sa Američania z Afganistanu nestiahnu, stane sa ich cintorínom. Sľúbil, že bude pokračovať vo svätej vojne s plným odhodlaním, kým z krajiny neodíde posledný americký vojak.