Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Trump chce s Rijádom udržať pevné partnerstvo

Na snímke americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Americký prezident uviedol, že USA neprehliadajú vraždu Chášukdžího. Zároveň napísal, že USA neuvalia na Rijád v súvislosti s vraždou novinára ďalšie sankcie.

Washington 20. novembra (TASR) - Americký prezident Donald Trump v utorok povedal, že brutálna vražda saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího spáchaná saudskoarabskými agentmi nebude mať dopad na vzťahy Washingtonu s Rijádom, dokonca ani v prípade, že by sa zistilo, že bol za ňu zodpovedný saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán. Informovala o tom agentúra AFP.

"Je celkom dobre možné, že korunný princ mohol vedieť o tejto tragickej udalosti - možnože vedel, a možnože nie!" uviedol Trump v písomnom vyhlásení. "Možno nikdy nebudeme poznať všetky fakty týkajúce sa vraždy pána Džamála Chášukdžího. Každopádne máme vzťahy so Saudskoarabským kráľovstvom," konštatoval ďalej a dodal, že "Spojené štáty majú v úmysle zostať neochvejným parnerom Saudskej Arábie".

Rijád označil Trump za "skvelého spojenca" USA v ich "veľmi dôležitom boji" proti Iránu.

Americký prezident ďalej uviedol, že USA neprehliadajú vraždu Chášukdžího. Zároveň však podľa agentúry AP napísal, že USA neuvalia na Rijád v súvislosti s vraždou novinára ďalšie sankcie, pričom pripomenul, že USA už uvalili sankcie na 17 Saudskoarabov, o ktorých je známe, že sa podieľali na vražde Chášukdžího.

Zrušenie predaja zbraní Rijádu za 110 miliárd dolárov, ako navrhovali niektorí členovia Kongresu, by však podľa Trumpa bolo "bláznivé" a spôsobilo len to, že Saudská Arábia by ich kúpila od iných krajín.

Chášukdží, kritik korunného princa Muhammada bin Salmána, žil v dobrovoľnom exile v USA a písal pre denník Washington Post. Zmizol 2. októbra po tom, ako vošiel do priestorov saudskoarabského konzulátu v Istanbule. Rijád pôvodne tvrdil, že novinár konzulát opustil. Saudskoarabská prokuratúra však neskôr oznámila, že bol zámerne zavraždený. V súvislosti s vraždou dosiaľ Rijád obvinil 11 osôb a ďalšie vyšetruje.