Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Trump sa v Bielom dome stretol s ukrajinským prezidentom Porošenkom

Trump sa v Bielom dome stretol s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom, 20. júna 2017 vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Schôdzka sa konala v čase zintenzívňujúcich sa otázok ohľadom toho, či bude Trumpova administratíva ochraňovať svojich partnerov pred ruskou agresiou.

Washington 21. júna (TASR) - Americký prezident Donald Trump sa v utorok v Bielom dome stretol so svojím ukrajinským náprotivkom Petrom Porošenkom. Schôdzka sa konala v čase zintenzívňujúcich sa otázok ohľadom toho, či bude Trumpova administratíva ochraňovať svojich partnerov pred ruskou agresiou.

Informovali o tom v noci nadnes agentúry AP a DPA.

Biely dom pôvodne označil toto stretnutie ako krátku "zastávku", avšak Porošenko sa napokon stretol aj s viceprezidentom Mikeom Penceom a najvyššie postavenými poradcami pre národnú bezpečnosť. Porošenko vyzdvihol USA ako "spoľahlivého podporovateľa a partnera, ktorý môže Ukrajine priniesť mier".

Trump vyhlásil, že stretnúť sa s Porošenkom bola preňho česť, pričom v americko-ukrajinských vzťahoch došlo podľa neho k "veľkému posunu". Biely dom spresnil, že rozhovory boli zamerané na spôsob mierového riešenia konfliktu na východe Ukrajiny, Porošenkovu agendu reforiem a boj proti korupcii na Ukrajine.

Stretnutie prišlo pred očakávanou Trumpovou prvou konfrontáciou s ruským prezidentom Vladimirom Putinom popri samite skupiny G20, ktorý sa uskutoční 7.-8. júla v nemeckom Hamburgu.

USA pridali 38 osôb a spoločností na sankčný zoznam proti Rusku



Spojené štáty pridali 38 osôb a spoločností na sankčný zoznam, ktorý vznikol v reakcii na vtrhnutie ruských síl na Ukrajinu v roku 2014. Oznámilo to v noci nadnes ministerstvo financií USA.

Sankcie sú zacielené voči ukrajinským separatistom a ich podporovateľom na východe Ukrajiny, ako aj jednotlivcom a spoločnostiam zapleteným do ruskej anexie Krymu. Na zoznam pribudlo tiež niekoľko ruských predstaviteľov a spoločností, ktoré sa vyhýbajú existujúcim sankčným opatreniam, informuje agentúra DPA.

"Tieto opatrenia budú ďalej vyvíjať tlak na Rusko, aby hľadalo diplomatické riešenie. Naša súčasná administratíva sa pridržiava diplomatického procesu, ktorý zaručuje Ukrajine suverenitu. Sankcie nebudú zmiernené dovtedy, kým Rusko nezačne napĺňať svoje záväzky vyplývajúce z minských dohôd," uviedol šéf zmieneného rezortu Steven Mnuchin.

K narušeniu americko-ruských vzťahov prispeli aj obvinenia z toho, že Moskva zasahovala do vlaňajších prezidentských volieb v USA, čo zmrazilo očakávaný pokus o zblíženie medzi Bielym domom a Kremľom.