Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Trump: Poľsko je geografickým srdcom Európy, ale najmä jej dušou

Poľský prezident Andrzej Duda (vpravo) si podáva ruku s americkým prezidentom Donaldom Trumpom počas ich stretnutia vo Varšave 6. júla 2017. Foto: TASR/AP

Trump pripomenul, že ide o jeho prvú návštevu strednej Európy v úrade amerického prezidenta.

Varšava 6. júla (TASR) - Poľsko je geografickým srdcom Európy, avšak predovšetkým je jej dušou. Vo verejnom prejave pred Pamätníkom varšavského povstania na Námestí Krasiňských v hlavnom meste Poľska to dnes vyhlásil americký prezident Donald Trump. Prejav sledoval aj slovenský prezident Andrej Kiska, ktorý sa vo Varšave zúčastňuje na summite iniciatívy Trojmoria.

Trump pripomenul, že ide o jeho prvú návštevu strednej Európy v úrade amerického prezidenta.

Pred tisíckami ľudí v centre Varšavy Trump ocenil "silného poľského ducha", ktorý nedovolil, aby Poľsko stratilo svoju hrdosť aj v časoch, keď zmizlo z mapy.

Šéf Bieleho domu označil Poľsko za príklad aj pre ostatné krajiny v nádeji, že dobro nakoniec zvíťazí nad zlom a mier zavládne tam, kde je vojna. Jeho prejav niekoľkokrát prerušilo skandovanie: "Donald Trump! Donald Trump!"

Počas prejavu Trump vyzval členské štáty NATO, aby zvýšili svoje výdavky na obranu v súlade so záväzkami členstva v aliancii. Poľsko je jedným z mála európskych štátov, ktoré vyčleňuje na obranu aspoň dve percentá hrubého domáceho produktu. Poľsko nazval "jedným z najoddanejších členov NATO" a zdôraznil, že "na seba prevzalo úlohu poprednej európskej krajiny, ktorá je silná, súdržná a slobodná".