Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Trump dal Kalifornii za príklad Fínsko, vyslúžil si posmech

Na snímke Donald Trump. Foto: TASR/AP

Výrok amerického prezidenta vyvolal záujem u internetových diskutérov vo Fínsku, ktoré sa o svoje lesy stará veľmi dôsledne.

Helsinki 18. novembra (TASR) - Fínsky prezident Sauli Niinistö nevie, odkiaľ prezident USA Donald Trump získal informáciu, že súčasťou starostlivosti o lesy vo Fínsku je aj vyhrabávanie suchých porastov a čistenie lesných pozemkov.

Trump v sobotu, keď v americkom štáte Kalifornia navštívil mesto Paradise - jedno z miest zničených lesnými požiarmi -, pred novinármi vyhlásil, že takéto požiare by vo Fínsku nemohli nastať, lebo tam lesníci "trávia veľa času hrabaním a údržbou lesných pozemkov". Poradil preto aj Kalifornčanom, aby "si zaobstarali hrable a zhrabúvali lístie".

"Musíte sa starať o pôdu. Viete, pôda v lese je veľmi dôležitá," zdôraznil Trump a odporučil brať si príklad z iných štátov.

Fínsky prezident v rozhovore zverejnenom v nedeľu v novinách Ilta-Sanomat uviedol, že 11. novembra krátko hovoril s Trumpom o lesnom hospodárstve, keď boli obaja v Paríži na podujatiach spojených so stým výročím podpísania prímerie, ktoré viedlo k ukončeniu prvej svetovej vojny.

Niinistö povedal, že ich rozhovor v Paríži sa sústredil na požiare v Kalifornii a na systém, ktorý Fínsko používa na monitorovanie lesov. V rozhovore si spomenul, že Trumpovi povedal, že Fínsko "je krajinou pokrytou lesmi, ale máme aj dobrý systém a sieť (ich) monitorovania".

Niinistö si nedokázal spomenúť, že by bol hovoril o vyhrabávaní suchých porastov a lístia či ihličia, ktoré pritom Trump označil za kľúčový nástroj prevencie lesných požiarov vo Fínsku, kde vďaka tomuto prístupu "nemajú žiadny problém".

Výrok amerického prezidenta vyvolal záujem u internetových diskutérov vo Fínsku, ktoré sa o svoje lesy stará veľmi dôsledne, pričom využíva aj najnovšie vedecké poznatky, má dobrý systém kontroly lesných porastov a prepracované modely zásahu v prípade požiaru v nich. Odborníci upozornili aj na nezanedbateľný fakt, že Kalifornia má odlišnú klímu ako Fínsko.

Časť internetových diskutérov využila Trumpov výrok o Fínsku, aby sa zabavila na jeho účet. Zverejnili napríklad hashtag #RakeAmericaGreatAgain, čo je ponáška na Trumpov slogan z predvolebnej kampane "Make America Great Again", pričom je však sloveso "make" nahradené slovesom "rake", čo znamená "hrabať". Iní zasa prišli s tým, že Trump vypustil "fake news", ktorá je vlastne #RakeNews.

Agentúra AP uviedla, že lesy pokrývajú viac ako 70 percent územia Fínska, ktorá má rozlohu 338 000 kilometrov štvorcových. V tejto severskej krajine s 5,5 miliónmi obyvateľov sídlia niektorí z najväčších svetových výrobcov papiera a celulózy.