Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Tropická búrka Humberto v Atlantickom oceáne zosilnela na hurikán

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Humberto sa v nedeľu v noci nachádzal približne 1260 kilometrov západne od súostrovia Bermudy a rýchlosťou päť kilometrov za hodinu sa presúval na severovýchod.

Washington 16. septembra (TASR) - Tropická búrka Humberto, ktorá sa vytvorila v Atlantickom oceáne, zosilnela na hurikán prvej kategórie. Informovala o tom v pondelok agentúra AP s odvolaním sa na americké Národné centrum pre hurikány (NHC) so sídlom v Miami.

Humberto sa v nedeľu v noci nachádzal približne 1260 kilometrov západne od súostrovia Bermudy a rýchlosťou päť kilometrov za hodinu sa presúval na severovýchod. Hurikán sprevádza vietor s maximálnou rýchlosťou 120 kilometrov za hodinu, uviedlo NHC.

V súvislosti s búrkou Humberto bola vydaná výstraha na Bahamách, ktoré začiatkom septembra spustošil hurikán Dorian. Podľa aktuálnych predpovedí sa však bude Humberto pohybovať v bezpečnej vzdialenosti od tohto súostrovia.

Bahamské úrady zvýšili v piatok počet potvrdených obetí hurikánu Dorian na 52 mŕtvych, očakávajú však výrazné zvýšenie tejto bilancie po nájdení všetkých tiel. Nezvestných je stále okolo 1300 ľudí.