Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Troch mužov odsúdili v Nemecku za krádež diel maliara Georga Baselitza

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ukradnuté diela majú podľa súdu odhadovanú hodnotu 1,8 milióna eur.

Mníchov 23. apríla (TASR) - Súd v Mníchove uznal v pondelok troch Nemcov za vinných z krádeže diel maliara Georga Baselitza v hodnote takmer dvoch miliónov eur. Informovala o tom agentúra DPA.

Na tri roky odsúdili 40-ročného Düsseldorfčana aj 52-ročného muža z Leverkusenu, pričom 26-ročný muž dostal dvojročný podmienečný trest. Voči rozsudku sa môžu ešte odvolať.

Štyridsaťročný muž ukradol umelecké diela medzi júnom 2015 a marcom 2016 zo skladu v Bavorsku. Neskôr sa ich 52-ročný muž s pomocou svojho 26-ročného syna pokúsil predať na trhu s umeleckými dielami, uviedol súd.

Prokuratúra žiadala pre všetkých troch tresty v trvaní štyri až 4,5 roka, ale súd zobral do úvahy, že sa všetci na začiatku procesu priznali.

Ukradnuté diela majú podľa súdu odhadovanú hodnotu 1,8 milióna eur. Okrem Baselitzových diel bola medzi nimi aj socha od Tonyho Cragga a obraz od Christy Dichgansovej.

Maliar a sochár Georg Baselitz je úspešným súčasným umelcom, ktorému sa dostalo medzinárodného uznania za jeho maľby a grafiky s charakteristickým zobrazením subjektu dolu hlavou.