Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Tisíce stúpencov Saakašviliho protestovalo na Ukrajine

Na archívnej snímke Michail Saakašvili Foto: TASR/AP

Na proteste v centre ukrajinskej metropoly sa podľa odhadov zúčastnilo asi 2500 ľudí a na poriadok dohliadalo zhruba 3000 policajtov.

Kyjev 18. februára (TASR) - Tisíce stúpencov bývalého gruzínskeho prezidenta Michaila Saakašviliho vyšli v nedeľu do ulíc Kyjeva a ďalších ukrajinských miest a požadovali odchod ukrajinského prezidenta Petra Porošenka.

Na proteste v centre ukrajinskej metropoly sa podľa odhadov zúčastnilo asi 2500 ľudí a na poriadok dohliadalo zhruba 3000 policajtov, informovala agentúra DPA.

Podobné protestné zhromaždenia za účasti stoviek ľudí, na ktorých konanie vyzval samotný Saakašvili, prebehli aj v ďalších ukrajinských mestách, predovšetkým v západnej a strednej časti Ukrajiny.

Saakašviliho zadržali v pondelok v Kyjeve a následne deportovali do Poľska. Podľa ukrajinských úradov sa totiž na území Ukrajiny zdržiaval nelegálne. Vlani ho totiž zbavili ukrajinského občianstva.

Michail Saakašvili v rokoch 2015-2016 slúžil ako gubernátor ukrajinskej Odeskej oblasti na Ukrajine. V roku 2016 z tohto úradu odstúpil a stal sa tvrdým kritikom svojho niekdajšieho spojenca, ukrajinského prezidenta Porošenka. Pred svojou deportáciou organizoval na Ukrajine protesty Porošenkovi, ktorého obviňoval z korupčných väzieb.