Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Tisíce ľudí vyšli do ulíc na protest proti bombovému útoku v Mogadiše

Najmenej osem Somálčanov prišlo dnes o život pri bombovom útoku na konvoj vozidiel katarskej delegácie v centre somálskeho hlavného mesta Mogadišo. Foto: TASR/AP Photo

Dav zložený z prevažne mladých mužov a žien pochodoval za prísnych bezpečnostných opatrení ulicami Mogadiša s červenými čelenkami na hlavách.

Mogadišo 18. októbra (TASR) - Tisíce ľudí vyšli dnes do ulíc somálskeho hlavného mesta Mogadišo, aby protestovali proti sobotňajšiemu bombovému útoku, ktorý si vyžiadal viac než 300 životov. Informovala o tom agentúra AP.

Dav zložený z prevažne mladých mužov a žien pochodoval za prísnych bezpečnostných opatrení ulicami Mogadiša s červenými čelenkami na hlavách.

Podľa somálskej polície na rozhnevaných demonštrantov, ktorí smerovali k miestu sobotňajšieho útoku, strieľali vojaci Africkej únie. Jednotky reagovali streľbou do vzduchu, keď niektorí demonštranti začali na vojakov hádzať kamene.

Terčom sobotňajšieho útoku bol podľa všetkého hotel Safari ležiaci v blízkosti rušnej cesty. Je vyhľadávaný Somálčanmi, ktorí sa do vlasti vrátili zo zahraničia.

Bezpečnostné zložky sledovali nákladné vozidlo s nastraženou výbušninou po tom, ako im začalo byť podozrivé. Atentátnik odpálil výbušninu, keď jeho auto vošlo do križovatky, kde polícia zvyčajne zastavuje autá kvôli kontrole.

Zahynulo pritom viac ako 300 ľudí a najmenej 400 osôb utrpelo zranenia. Išlo o najničivejší samostatný bombový útok v dejinách Somálska. Na záver dnešnej generálnej audiencie vo Vatikáne útok odsúdil aj pápež František.