Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Tisíce ľudí v Sýrii protestovali proti prezidentovi Asadovi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

K protestom došlo po tom, ako sa Rusko a Turecko dohodli na vytvorení demilitarizovanej zóny v provincii Idlib, poslednej významnej bašte povstalcov v Sýrii.

Bejrút 21. septembra (TASR) - Tisícky ľudí vyšli v piatok do ulíc vo viacerých častiach severozápadnej Sýrie, aby protestovali proti sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Protestujúci v meste Idlib niesli transparenty s heslami ako napríklad: "Nechceme novú ústavu ani rekonštrukciu, kým Bašár neodstúpi". Ďalší niesli zeleno-bielo-čiernu vlajku sýrskej opozície symbolizujúcu povstanie proti Asadovi.

K protestom došlo po tom, ako sa Rusko a Turecko dohodli na vytvorení demilitarizovanej zóny v provincii Idlib, poslednej významnej bašte povstalcov v Sýrii. Uskutočnili sa v provinciách Idlib a Hamá, ako aj v oblastiach neďaleko sýrsko-tureckej hranice, spresnili aktivisti.

Jeden z aktivistov v Idlibe uviedol, že demonštranti chcú "ukázať svetu, že sú stále oddaní myšlienkam sýrskej revolúcie, ktorá sa začala v roku 2011, a že chcú Sýriu oslobodiť od Asadovej rodiny".

Rusko je hlavným vojenským podporovateľom sýrskej vlády v tejto už sedem rokov trvajúcej občianskej vojne, zatiaľ čo Turecko podporuje sýrsku opozíciu.

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok (17.9.) po stretnutí s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom v ruskom letovisku Soči oznámil, že v sýrskej provincii Idlib zriadia od 15. októbra demilitarizovanú zónu na oddelenie sýrskych vládnych síl od povstalcov. Zóna bude mať šírku 15-20 kilometrov.

V provincii Idlib, ktorej prevažnú časť ovláda aliancia radikálnych islamistických skupín Haját Tahrír aš-Šám pod vedením zoskupenia spriazneného s teroristickou sieťou al-Káida, žijú približne tri milióny civilistov.