Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Timmermans sa chystá oznámiť kandidatúru na post predsedu eurokomisie

Frans Timmermans, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Timmermans sa stal členom eurokomisie v roku 2014 a predtým bol šéfom holandskej diplomacie.

Brusel 10. októbra (TASR) - Prvý podpredseda Európskej komisie (EK) Frans Timmermans, ktorý v exekutíve EÚ zastupuje Holandsko, sa chystá v mene európskych socialistov kandidovať na pozíciu predsedu EK, ktorú na budúci rok uvoľní Jean-Claude Juncker. Uviedol v stredu holandský spravodajský server DutchNews.nl.

Podpredseda EK Maroš Šefčovič bol prvým z tábora Strany európskych socialistov (PES), ktorý oznámil svoj zámer stať sa lídrom kandidátky (tzv. Spitzenkandidat) tejto politickej rodiny vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP), čo je hlavný predpoklad na uchádzanie sa o post šéfa eurokomisie.

Európsky týždenník Politico v stredu upozornil, že rovnaké ambície má aj Timmermans, ktorý už získal podporu európskych socialistických strán po celom kontinente. Na ohlásenie kandidatúry potrebuje najmenej deväť členských strán z deviatich krajín EÚ.

Podľa Politico Timmermans získal kľúčovú podporu šéfky Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) Andrey Nahlesovej.

Timmermans sa stal členom eurokomisie v roku 2014 a predtým bol šéfom holandskej diplomacie. Jeho meno - ako ďalší možný kandidát na post volebného lídra PES - v kuloároch tejto strany spomína už niekoľko týždňov.

Socialisti si ako termín podania prihlášok pre "stranícke primárky" určili 19. október. O pozícii volebného lídra spomedzi prihlásených kandidátov rozhodne snem PES, ktorý sa uskutoční v dňoch 7.-8. decembra v Lisabone.

Server DutchNews.nl v tejto súvislosti pripomenul, že proces výberu nového predsedu EK je dosť komplikovaný. Európski lídri - premiéri a prezidenti - technicky navrhnú kandidáta na najvyššiu pozíciu v exekutíve EÚ, pričom zohľadnia výsledky eurovolieb. To znamená, že každá strana v EP môže predložiť vlastného kandidáta a kandidát, ktorého európska politická rodina získa najviac hlasov, bude predložený na schválenie národnými lídrami.

Spravodajca TASR Jaromír Novak