Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Tillerson začal v Bruseli a v sídle NATO turné po krajinách Európy

Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson na archívnej snímke. Foto: TASR/AP

Pre Tillersona ako šéfa americkej diplomacie je to v poradí už siedma návšteva Európy. Jej cieľom je zopakovať záväzok USA pre transatlantické spojenectvo a obranu.

Brusel 4. decembra (TASR) - Minister zahraničných vecí USA Rex Tillerson začal v pondelok päťdňové európske turné, ktoré bude zahŕňať Brusel, Viedeň a Paríž. Jeho európska "misia" má okrem iného vyvrátiť špekulácie, že sa ho americký prezident Donald Trump chystá odvolať.

Pre Tillersona ako šéfa americkej diplomacie je to v poradí už siedma návšteva Európy. Jej cieľom je zopakovať záväzok USA pre transatlantické spojenectvo a obranu.

Tillerson začína svoje turné v pondelok v Bruseli. Stretne sa s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom a v dňoch 5.-6. decembra sa zúčastní na zasadnutí ministrov zahraničných vecí NATO v bruselskom sídle aliancie.

V utorok, ešte pred príchodom na ministerskú schôdzku NATO, sa stretne so šéfkou diplomacie EÚ Federicou Mogheriniovou a so svojimi rezortnými partnermi z 28 členských štátov Únie. Témou ich rokovaní bude spolupráca pri riešení "hlavných globálnych otázok".

Slovensko bude na oboch stretnutiach zastupovať štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Ivan Korčok.

Vo štvrtok (7.12) sa Tillerson vo Viedni zúčastní na ministerskom zasadnutí Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), zíde sa so svojím rakúskym kolegom Sebastianom Kurzom a vo Viedni je naplánované aj jeho stretnutie s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom, v rámci ktorého chcú obaja diplomati prebrať vývoj kríz v Severnej Kórei, v Sýrii a na Ukrajine.

Poslednou Tillersonovou zastávkou bude Paríž, kde hlavnou témou diskusií s jeho partnermi bude "úzka spolupráca v oblastiach spoločného záujmu na celom svete" - na pretras sa dostane vývoj udalostí v Sýrii, Iráne, Libanone, Líbyi, Severnej Kórei a v regióne Sahel na južnom okraji Sahary.