Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Tillerson: USA sú odhodlané pokračovať v dlhodobom partnerstve s EÚ

Rex Tillerson, archívne foto. Foto: TASR/AP

Tillerson ocenil záväzky EÚ v oblasti denuklearizácie Kórejského polostrova, ako aj spoločný cieľ poraziť extrémistický Islamský štát.

Brusel 5. decembra (TASR) - Spojené štáty sú aj naďalej odhodlané pokračovať v dlhodobom partnerstve s Európskou úniou a spolupracovať na dosiahnutí spoločných cieľov v oblasti globálnej bezpečnosti. Uviedol to v stredu šéf americkej diplomacie Rex Tillerson po stretnutí so šéfkou zahraničnej politiky EÚ Federicou Mogheriniovou v Bruseli.

Mogheriniová na tlačovej konferencii oznámila, že spolu s Tillersonom diskutovali o mieri na Blízkom východe, dôležitosti zachovania jadrovej dohody šiestich veľmocí s Iránom, potrebe vyriešiť konflikt v Sýrii a cieľoch EÚ v regióne západného Balkánu.

Tillerson ocenil záväzky EÚ v oblasti denuklearizácie Kórejského polostrova, ako aj spoločný cieľ poraziť extrémistický Islamský štát. Podľa jeho slov možno s radosťou sledovať aj to, ako sa vyvíja spolupráca medzi NATO a EÚ.

Po skončení neformálnych rokovaní s Mogheriniovu a ministrami zahraničných vecí 28 členských krajín EÚ sa Tillerson presunul do bruselského sídla Severoatlantickej aliancie, kde prebieha dvojdňové zasadnutie ministrov zahraničných vecí NATO.

"Naša bezpečnosť je silnejšia, keď spojenci a partneri zdieľajú spravodlivejší diel bremena," skonštatoval Tillerson. USA aj preto naďalej vyzývajú ostatných členov aliancie, aby zvýšili svoje výdavky na obranu tak ako sľúbili, lebo to poslúži spoločnému cieľu.