Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Záchranu v Thajsku urýchlila hrozba nízkeho stavu kyslíka a ďalší dážď

Traja z dvanástich vyslobodených mladých thajských futbalistov sedia na posteliach v nemocničnej izbe v Mae Sai v thajskej provincii Čiang Rai 11. júla 2018. Všetkých 12 mladých futbalistov a trénera sa podarilo vyslobodiť po dramatickej trojdňovej záchrannej operácii v jaskynnom komplexe Tcham Luang Nang Non, blízko hraníc Thajska s Mjanmarskom.Tím navštívil málo preskúmanú jaskyňu ešte 23. júna po tréningu, uviazol však vnútri po tom, čo prívalová povodeň zablokovala východ z jaskyne. Foto: TASR/AP

Všetkých 12 mladých futbalistov a trénera sa podarilo vyslobodiť po dramatickej trojdňovej záchrannej operácii v jaskynnom komplexe Tcham Luang Nang Non, blízko hranice Thajska s Mjanmarskom.

Bangkok 11. júla (TASR) - Vzhľadom na nízku hladinu kyslíka a riziko ďalších zrážok bolo nutné zachrániť tím mladých futbalistov, ktorí uviazli v jaskynnom systéme v Thajsku, ešte tento týždeň, oznámili v stredu miestne úrady.

"Predtým sme uviedli, že stav kyslíka (vo vzduchu v jaskynnej dutine) bol na úrovni 15 percent. Čo sme však nezverejnili, je skutočnosť, že ak by táto hodnota poklesla na 12 percent, skupina by zažila šok a upadla do kómy. Ďalšou príčinou, prečo sme ich odtiaľ museli dostať čo najskôr, boli ďalšie prichádzajúce zrážky," povedal deň po úspešnom zavŕšení operácie veliteľ záchranárov, ktorého cituje agentúra DPA.

Okrem toho, austrálski potápači v stredu pre britské médiá BBC a The Guardian uviedli, že čerpadlá vody vnútri jaskyne v utorok neskoro večer miestneho času zlyhali - iba niekoľko hodín po tom, ako bola skupina zachránená.

Všetkých 12 mladých futbalistov a trénera sa podarilo vyslobodiť po dramatickej trojdňovej záchrannej operácii v jaskynnom komplexe Tcham Luang Nang Non, blízko hranice Thajska s Mjanmarskom. Prvých štyroch chlapcov zachránili v nedeľu, v pondelok nasledovalo vyslobodenie ďalších štyroch členov tímu. Poslednú štvoricu spolu s trénerom zachránili potápači počas tretej, záverečnej fázy operácie v utorok.

Medzitým sa v médiách objavili prvé fotografie chlapcov, ako sa zotavujú na nemocničných lôžkach. Na jednej z týchto snímok je vidno mladého futbalistu, ako ukazuje mierový znak. Skupina strávila v jaskyni vyše dva týždne.