Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Thajsko je pripravené dočasne ubytovať 100.000 utečencov z Mjanmarska

Na archívnej snímke tábor v Mjanmarsku pre vnútorne vysídlené osoby. Foto: TASR/AP

Mjanmarská vládnuca junta zosadila demokraticky zvolenú vládu vo vojenskom prevrate z roku 2021.

Bangkok 9. apríla (TASR) - Thajsko je pripravené dočasne prijať 100.000 utečencov zo susedného Mjanmarska, ktoré už viac ako dva roky sužuje občianska vojna, uviedol v utorok thajský minister zahraničných vecí Panpri Bájdta-Nukara. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Mjanmarská vládnuca junta zosadila demokraticky zvolenú vládu vo vojenskom prevrate z roku 2021. Armáda odvtedy čelí ozbrojeným povstaniam etnických menšín. Boje sa v posledných mesiacoch rozšírili aj do oblastí, kde predtým vládol pokoj.

"Už nejakú dobu sme sa pripravovali a v bezpečnej oblasti Thajska môžeme dočasne ubytovať približne 100.000 ľudí," povedal Bájdta-Nukara. AFP pripomína, že Thajsko nie je signatárom Dohovoru OSN o právnom postavení utečencov, a preto nerozlišuje medzi označeniami utečenec a inými migrantmi.

Počas uplynulého víkendu hlásili intenzívne boje pri mjanmarskom meste Myawaddy, ktoré sa nachádza v pohraničí s Thajskom. V dôsledku občasného ostreľovania pozdĺž thajsko-mjanmarskej hranice uteká z Mjanmarska množstvo ľudí.

Thajský minister v tejto súvislosti uviedol, že zatiaľ nedošlo k masovej evakuácii, nespresnené počty utečencov však prechádzajú cez hranicu. Tá podľa neho ostane naďalej otvorená a medzi pohraničnými mestami Myawaddy a thajským Mae Sot bude ďalej prebiehať obchod.

V utorok sa konala aj schôdzka medzi thajským premiérom Sréttchám Tchavísinom a ďalšími vysokopostavenými predstaviteľmi o situácii v pohraničnej oblasti. "Premiér (Tchavísin) sa obáva, že sa situácia zhorší," uviedol šéf thajskej diplomacie.