Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Teroristická hrozba proti Dánsku vzrástla, tvrdí spravodajská služba

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Dánsko vlani v decembri schválilo zákon, v dôsledku ktorého sa stalo pálenie koránu na verejných miestach nezákonné.

Kodaň 21. marca (TASR) - Hrozba terorizmu v Dánsku a proti jeho záujmom v zahraničí vzrástla v dôsledku vojny Izraela proti palestínskemu militantného hnutiu Hamas a viacerých podujatí, na ktorých sa v Dánsku pálil korán. Uviedla to vo štvrtok dánska bezpečnostná a spravodajská služba PET, informuje TASR podľa správ agentúr Reuters a AFP.

"Celkovo hodnotíme, že teroristická hrozba proti Dánsku rámci súčasnej úrovne vzrástla," uviedla PET vo vyhlásení, pričom stanovila celkovú úroveň hrozby na stupeň štyri z piatich.

Konflikt medzi Izraelom a niekoľkými militantnými skupinami samozrejme znepokojuje mnohých vrátane Dánska," uviedla PET vo vyhlásení.

"Tento konflikt zahŕňa aj značný potenciál pre radikalizáciu a mobilizáciu, čo by mohlo potencionálne vyvolať spontánnu alebo plánovanú reakciu aktérov v Dánsku, vrátane teroristického útoku," uvádza PET. Dánsko je podľa tohto zdroja opäť vnímané ako "prioritný cieľ" teroristických činov.

Aktivisti vystupujúci proti islamu zničili vlani v Dánsku a susednom Švédsku niekoľko výtlačkov koránu. V mene slobody prejavu v oboch veľmi liberálnych krajinách neprotirečila zákonu ani takáto ostrá kritika náboženstva.

Takýto postup však rozhneval niekoľko moslimských krajín. V Iraku sa vlani v júli pokúsili tisíce demonštrantov dostať k dánskemu veľvyslanectvu v stráženej Zelenej zóne Bagdadu.

Dánsko vlani v decembri schválilo zákon, v dôsledku ktorého sa stalo pálenie koránu na verejných miestach nezákonné. Kodaň sa takto snaží zmierniť napätie.

Švédsko zvýšilo úroveň teroristickej hrozby na druhý stupeň. Uviedlo tiež, že po pálení koránu a iných činoch proti moslimskej posvätnej knihe, v dôsledku ktorých sa začali džihádisti vyhrážať, už odrazilo útoky.