Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Teplota vzduchu vo Francúzku dosahuje nové rekordy neskorého leta

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Priemerná teplota za 24 hodín dosiahla v utorok vo Francúzku 27,1 stupňa Celzia.

Paríž 23. augusta (TASR) - Teplota vzduchu vo Francúzku dosiahla v utorok nový rekord pre obdobie neskorého leta, oznámila v stredu meteorologická služba Météo France. Francúzi pritom naďalej čelia neskorej letnej vlne horúčav, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Priemerná teplota za 24 hodín dosiahla v utorok vo Francúzku 27,1 stupňa Celzia. Už v pondelok pritom presiahla predchádzajúci rekord z roku 2012, keď sa vyšplhala na 26,6 stupňa Celzia. Takto po sebe nasledujúce vysoké teploty neznamenali vo Francúzku koncom leta v celej histórii meraní od roku 1947.

Vrchol augustovej vlny horúčav meteorológovia očakávajú v druhej polovici tohto týždňa.

Pre približne 19 z 96 francúzskych pevninských departementov platí v stredu najvyšší stupeň výstrahy pred vysokými teplotami a pre 37 je vyhlásený druhý najvyšší stupeň. "Trvajúca a intenzívna vlna horúčav sa týka dvoch tretín krajiny," uvádza Météo France.

Maximálna teplota vzduchu v najjužnejších francúzskych regiónoch – v Okcitánii a údolí Rhôny ležiacich pri hraniciach so Španielskom a v Akvitánsku – môže podľa úradov dosiahnuť až 42 stupňov Celzia.