Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Telex.hu: Maďarský parlament prijal deklaráciu odmietajúcu migráciu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Je smutné a bolestivé vidieť zatvorené brány; zatvorené brány nášho sebectva pred tými, ktorých denne stretávame, pripomenul server telex.hu nedeľňajšie slová hlavy katolíckej cirkvi.

Budapešť 3. mája (TASR) - Tri dni po omši pápeža Františka, ktorý vyzýval k pomoci utečencom, schválil v stredu maďarský parlament politické vyhlásenie, v ktorom odmieta migráciu. Upozornil na to server telex.hu, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

"Je smutné a bolestivé vidieť zatvorené brány; zatvorené brány nášho sebectva pred tými, ktorých denne stretávame. Sú to zavreté dvere nášho sebectva v spoločnosti, ktorá mnohým hrozí osamelosťou. Sú to zatvorené dvere našej ľahostajnosti voči trpiacim a tým, ktorí žijú v chudobe. Sú to zatvorené brány pred cudzincami, utečencami či chudobnými," pripomenul server nedeľňajšie slová hlavy katolíckej cirkvi.

Návrh predložili v utorok poslanci kresťansko-demokratickej strany KDNP, ktorá je súčasťou vládneho bloku Fidesz-KDNP. Parlament o ňom rokoval v stredu v zrýchlenom konaní. Deklaráciu podporilo 143 poslancov, desiati boli proti a 23 poslancov sa zdržalo hlasovania.

"V záujme ochrany ústavnej identity a kresťanskej kultúry našej krajiny treba zastaviť migráciu, treba chrániť hranice a pomoc treba poskytnúť na mieste tým krajinám, z ktorých migranti odchádzajú," píše sa v dokumente.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)