Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Telesné pozostatky Nelsona Mandelu previezli do Pretórie

Vojaci nesú telesné pozostatky zosnulého Nelsona Mandelu. Foto: TASR/AP

Mandela, ktorý bol v rokoch 1994-1999 prvým černošským prezidentom krajiny, zomrel vo štvrtok vo veku 95 rokov.

Pretória 11. decembra (TASR) - Tisícky ľudí dnes v hlavnom meste Juhoafrickej republiky Pretórii vytvorili dlhý rad pred rakvou Nelsona Mandelu, ktorú dnes na tri dni vystavili v sídle vlády. Práve na tomto mieste zložil v roku 1994 bývalý bojovník proti apartheidu sľub ako prvý černošský prezident tejto krajiny.


Spolu s tisícmi Juhoafričanov stáli v rade pred majestátnou budovou sídla vlády i prezidenta aj zahraniční hostia - politici i celebrity, aby sa poslednýkrát pozreli do tváre mužovi, považovanému za otca demokracie v JAR. Niektorí z čakajúcich niesli na chrbtoch malé deti.

Medzi tými, ktorí dnes prišli k Mandelovej vystavenej truhle, boli napríklad spevák Bono, modelka Naomi Campbellová, prezident Zimbabwe Robert Mugabe a posledný beloch vo funkcii prezidenta JAR Frederik de Klerk, ktorý dostal spolu s Mandelom Nobelovu cenu za mier. Keď prechádzal okolo rakvy, utieral si z tváre slzy.

Mandelu obliekli do jednej z jeho farebných batikovaných košieľ vyrobených v Indonézii. Cez je vidieť hnedožltú košeľu a tvár Mandelu, spodná časť jeho tela je zakrytá. Pri rohoch rakvy stoja štyri strážcovia.

Telesné pozostatky Mandelu previezli dnes ráno ulicami lemovanými ľuďmi z vojenskej nemocnice v Pretórii k Budove Únie, kde budú vystavené počas troch dní. Pri príchode na vrch s výhľadom na mesto ich privítali s vojenskými poctami predstavitelia jednotlivých zložiek armády. Oficiálny štátny akt ostro kontrastoval s utorňajšou rozlúčkou na futbalovom štadióne v Johannesburgu, napísala agentúra Reuters.

"Toto je významný okamih pre mňa a moje deti," uviedol 48-ročný učiteľ Thapelo Dlamini, ktorý čakal s dvoma deťmi na ulici dve hodiny, aby si pozreli Mandelovu procesiu.

Mandelovo úmrtie vo štvrtok vo veku 95 rokov vyvolalo v Juhoafričanoch smútok a žiaľ, rozlúčka v Johannesburgu však bola radostnou oslavou jeho života a úspechov.

Dnešná nálada medzi čakajúcimi bola skôr vážna, na rozdiel od utorňajšej rozlúčky, kde zhromaždený dav na štadióne napriek dažďu tancoval a spieval na počesť Mandelu a pískal a prerušoval vystúpenie súčasného prezidenta Jacoba Zumu.

Úmrtie Mandelu odpútalo pozornosť od korupčných škandálov v Zumovej vláde, poukázalo však tiež na obrovský rozdiel medzi prvým a štvrtým černošským prezidentom JAR. Juhoafrické noviny dnes kritizovali pískanie publika a jeho prerušovanie prejavu Zumu počas rozlúčky s Mandelom, ktorý bol známy svojou schopnosťou dosahovať zmierenie a pre svoju ochotu odpúšťať bývalým nepriateľom. "Je škoda, že v deň, keď sem prišiel celý svet vzdať poslednú poctu Nelsonovi Mandelovi, veľká časť davu na oficiálnej smútočnej rozlúčke pískala a prerušovala prezidenta Jacoba Zumu," napísali noviny The Times. "Nie preto, že by si to náš škandalózny, často neohrabaný prezident nezaslúžil - zjavne si to zaslúži," dodali.

Vypískanie Zumu je znepokojivé pre vládnuci Africký národný kongres (ANC) pred budúcoročnými voľbami v krajine. Keďže však vo voľbách v roku 2009 získal takmer 66 percent odovzdaných hlasov, je nepravdepodobné, že by na budúci rok stratil parlamentnú väčšinu.

Päťročný mandát Zumu sprevádzali škandály, slabý hospodársky rast, sociálne nepokoje a odborárske protesty.

Laureáta Nobelovej ceny za mier Nelsona Mandelu pochovajú v nedeľu v rodinnom sídle v dedine Qunu v provincii Východné Kapsko, 700 kilometrov na juh od Johannesburgu.