Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Ukrajinskí námorníci zranení v Kerčskom prielive sa zotavili

Kerčský prieliv, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Námorník, ktorý mal zranené nohy, odložil barly a môžu ho prepustiť z opatery lekárov. Námorníkovi, ktorý utrpel zranenia rúk, vybrali stehy. Tretiemu odstránili z ruky sadru.

Moskva 22. januára (TASR) - Traja príslušníci ukrajinských námorných síl, ktorí utrpeli zranenia pri zatýkaní v Kerčskom prielive, sa plne zotavili. Informovala o tom v utorok ruská agentúra TASS s odvolaním sa na moskovskú ľudskoprávnu ombudsmanku Taťjanu Poťajevovú.

Uviedla, že námorník, ktorý mal zranené nohy, čo boli najvážnejšie zranenia, odložil barly a môžu ho prepustiť z opatery lekárov. Námorníkovi, ktorý utrpel zranenia rúk, vybrali stehy. Tretiemu odstránili z ruky sadru.

Podľa ombudsmanky sa námorníci nesťažovali na podmienky internácie, stravu, prechádzky, iných zadržiavaných či na zamestnancov v nemocničnej časti vyšetrovacej väznice.

Rusko zadržiava 24 ukrajinských občanov, ktorí tvorili posádku troch lodí zajatých 25. novembra ruskou pohraničnou strážou v oblasti Kerčského prielivu. Ruská Federálna bezpečnostná služba (FBS) obvinila Ukrajincov, medzi ktorými boli okrem námorníkov aj dvaja príslušníci ukrajinskej tajnej služby SBU, z protizákonného prekročenia hranice.

Rozhodnutím súdov v krymských mestách Simferopol a Kerč bola následne na zajatých Ukrajincov uvalená väzba do 25. januára 2019.

Incident v Kerčskom prielive opäť vystupňoval napätie medzi oboma krajinami, ktorých vzťahy sú vyhrotené už od ruskej anexie polostrova Krym v roku 2014.