Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Talibanskí povstalci rokovali s americkými činiteľmi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Povstalci sa napriek žiadosti Spojených štátov dlhodobo odmietajú zúčastňovať na priamych rozhovoroch s afganskou vládou v Kábule, ktorú Taliban považuje za bábku Washingtonu.

Kábul 22. januára (TASR) - Predstavitelia islamistického hnutia Taliban vyhlásili, že sa v pondelok v Katare stretli s americkými činiteľmi. Podľa tlačovej agentúry AFP išlo o najnovšie kolo rokovaní medzi povstalcami a Washingtonom, zameraných na ukončenie 17 rokov trvajúcej vojny v Afganistane.

Spojené štáty oficiálne stretnutie, ktoré prišlo po poslednom potvrdenom kontakte oboch strán v decembri v Spojených arabských emirátoch (SAE), nekomentovali.

"Po americkom prijatí agendy ukončenia okupácie Afganistanu a predídeniu tomu, aby bol Afganistan v budúcnosti zneužitý proti iným krajinám, sa dnes v katarskom hlavnom meste Dauha konali rozhovory s americkými predstaviteľmi," oznámil hovorca Talibanu.

Vyhlásenie prichádza deň po tom, ako špeciálny vyslanec Spojených štátov Zalmay Khalilzad odcestoval z Pakistanu, kde mal stretnutie s tamojším premiérom Imránom Chánom, ktorý v pondelok pricestoval do Dauhy na oficiálnu návštevu. Khalilzad absolvoval v danom regióne sériu stretnutí na získanie podpory pre tento dialóg.

Predstavitelia Talibanu sa v uplynulých mesiacoch niekoľko ráz stretli s americkými činiteľmi, avšak minulý týždeň pohrozili, že tento proces prerušia, kritizujúc Washington za zmenu agendy rozhovorov a "jednostranné" pridávanie nových tém.

Povstalci sa napriek žiadosti Spojených štátov dlhodobo odmietajú zúčastňovať na priamych rozhovoroch s afganskou vládou v Kábule, ktorú Taliban považuje za bábku Washingtonu.

Americkí činitelia v decembri uviedli, že prezident USA Donald Trump hodlá stiahnuť polovicu zo 14.000 amerických vojakov rozmiestnených v Afganistane.