Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Talianska vláda má dôveru pri hlasovaní v dolnej komore parlamentu

taliansky premiér Enrico Letta Foto: TASR/AP

Vládu ešte musí potvrdiť Senát, ktorý by mal hlasovať ešte dnes.

Rím 11. decembra (TASR) - Veľká koalícia talianskeho premiéra Enrica Lettu, ktorú nedávno opustila strana Silvia Berlusconiho, prežila dnes hlasovanie o dôvere v dolnej komore parlamentu - Poslaneckej snemovni.

Za vyslovenie dôvery vláde hlasovalo 379 poslancov, proti bolo 212, pričom dvaja zákonodarcovia sa hlasovania zdržali, informovala agentúra DPA.

Vládu ešte musí potvrdiť Senát, ktorý by mal hlasovať ešte dnes. V tejto snemovni sa očakáva oveľa tesnejšie hlasovanie, pripomína agentúra AP.

Letta v príhovore členom Poslaneckej snemovne hovoril o "novom štarte" vlády, pričom spomenul aj viaceré priority svojho kabinetu pre rok 2014, vrátane podporných opatrení na naštartovanie hospodárstva, zníženie nezamestnanosti, reformu volebného zákona, ktorý mnohí kritici považujú za kameň úrazu politickej nestability Talianska.

Expremiér Berlusconi prišiel v novembri o kreslo senátora v dôsledku usvedčenia z daňových podvodov, na čo jeho strana reagovala odchodom z koalície. Priemiér Letta sa však môže naďalej spoľahnúť na skupinu odštiepencov od Berlusconiho pod vedením vicepremiéra Angelina Alfana, ktorí si založili vlastnú stranu s názvom Nový pravý stred (NCD).