Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Členku talianskej vlády odvolali kvôli výrokom o gayoch

Michaelu Biancofioreová Foto: tmnews.it

Michaelu Biancofioreovú, ktorá je podľa vlastných slov proti manželstvám homosexuálov, ale podporuje civilné zväzky v záujme ochrany homosexuálnych párov, presunuli na iné ministerstvo.

Rím 4. mája (TASR) - Zo svojho postu v novej talianskej vláde bola dnes, necelých 24 hodín po zložení sľubu, odvolaná Michaela Biancofioreová.

Dôvodom bol jej výrok, že za svoju diskrimináciu si homosexuáli môžu sami, a to vďaka svojmu sklonu "zatvárať sa do get".

Nečakané preradenie Biancofioreovej na iné ministerstvom je podľa Reuters dôkazom, aká krehká je ľavicovo-pravicová koalícia vedená premiérom Enricom Lettom.

Proti piatkovému vymenovaniu Biancofioreovej, poslankyne za stredopravú stranu Ľud slobody expremiéra Silvia Berlusconiho, na post námestníčky ministerstva pre rovnosť príležitostí prakticky okamžite protestovali skupiny na ochranu práv homosexuálov, pričom političku obvinili z homofóbie. Tá ich tvrdenia odmieta.

V odpovedi na kritiku Biancofioreová pre dnešné vydania talianskych denníkov uviedla: "Aspoň raz by som chcela vidieť združenia gayov ako sa namiesto uzatvárania sa do geta...k niečomu vyjadria, napr. k nedávnej sérii vrážd žien (v Taliansku). Nerobia nič, len stále obhajujú svoje vlastné záujmy."

Podľa talianskych médií jej komentár premiéra Lettu nahneval najmä preto, že len deň predtým vyzval členov vlády, aby boli vo svojich vyjadreniach na verejnosti uvážliví a pracovali ako tím.

Biancofioreovú, ktorá je podľa vlastných slov proti manželstvám homosexuálov, ale podporuje civilné zväzky v záujme ochrany homosexuálnych párov, presunuli na ministerstvo pre verejnú správu.

Lettova vláda pozostáva zo zástupcov jeho Demokratickej strany, Berlusconiho strany a centristov vedených bývalým premiérom Mariom Montim, čo je podľa Reuters neisté spojenectvo, v ktorom proti sebe stoja odvekí politickí súperi.