Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Sopka Etna na Sicílii vybuchla, museli zatvoriť dve letiská

Sopka Etna chŕli popol po erupcii nad mestom Catania 20. júla 2019. Sicílsky vulkán začal opäť prejavovať zvýšenú aktivitu, pričom chrlí do vzduchu popol a kusy lávy Foto: TASR/AP

Etna, s nadmorskou výškou 3350 metrov, vybuchuje často a jej posledný veľký výbuch nastal začiatkom roka 2009.

Rím 20. júla (TASR) - Talianska Etna, najväčšia aktívna sopka v Európe, v noci na sobotu vybuchla. Vytekali z nej prúdy lávy a ohlušujúco vyvrhovala popol vysoko do oblohy. Informovali o tom vulkanológovia.

Hustý stĺp popola na oblohe si vynútil zatvorenie dvoch letísk v Catanii, druhom najväčšom meste talianskeho ostrova Sicília, kde sa Etna nachádza. Letiská čiastočne znovu otvorili v sobotu nadránom, uviedla tlačová agentúra AFP.

Táto aktivita sopky nasledovala po "čulom chrlení" lávy a popola, ktoré začiatkom júna zaznamenal taliansky Národný ústav geofyziky a vulkanológie (INGV), a po predchádzajúcej erupcii z konca vlaňajšieho decembra. Vtedy na Štedrý večer oblasť okolo mesta Catania pri juhovýchodnom úpätí sopky zasiahlo zemetrasenie. V dôsledku týchto otrasov utrpelo zranenia 28 ľudí a vyše 400 obyvateľov muselo dočasne opustiť svoje poškodené príbytky.

Etna, s nadmorskou výškou 3350 metrov, vybuchuje často a jej posledný veľký výbuch nastal začiatkom roka 2009.

Ústav v sobotu uviedol, že najnovšia erupcia Etny bola prerušovaná a láva tiekla z kráterov nachádzajúcich sa na juhovýchodnej strane sopky približne 1,5 kilometra dolu strmým zrázom, do čiernej pustej kotliny nazývanej Valle del Bove (Volské údolie).