Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Zemetrasenie v Taliansku: Potvrdené dve obete, deti už našli

Následky zemetrasenia 21. augusta 2017 na talianskom ostrove Ischia. Foto: TASRAP

Taliansky vulkanologický ústav najprv stanovil magnitúdu na 3,6, potom ju zvýšil na 4,0. Americká geologická služba (USGS) určila magnitúdu na 4,3 a Európske stredomorské seizmologické centrum až 4,5.

Rím 22. augusta (TASR) - Všetky tri deti vyslobodené z trosiek po zemetrasení na talianskom ostrove Ischia sú v dobrom zdravotnom stave a očakáva sa, že v stredu ich budú môcť prepustiť z nemocnice. Agentúra AP o tom dnes informovala s odvolaním sa na vyjadrenia nemocničného personálu.

Traja bratia vo veku sedem, osem a jedenásť rokov zostali zavalení po zrútení ich domu v mestečku Casamicciola na Ischii, ktorú zasiahli v pondelok večer otrasy s magnitúdou 4,0. Ich postupné vyslobodzovanie trvalo záchranárom 14 hodín.




Najstarší z chlapcov - Ciro Toscano - utrpel menšiu zlomeninu na pravom chodidle, zatiaľ čo jeho mladší bratia Mattia a Pasquale boli len dehydrovaní. Ciro pomohol zachrániť Mattiu tým, že ho zatlačil pod posteľ a snažil sa upútať pozornosť záchranárov udieraním násadou na metlu.

Hovorca hasičov uviedol, že s chlapcami udržiavali hlasový kontakt a upokojovali ich, dokým sa k nim záchranári nedostali cez otvor vytvorený v zrútenom strope. Spustili im aj fľaše s vodou a baterku.



Otca trojice chlapcov sa podarilo už predtým zachrániť a matka, ktorá je v súčasnosti tehotná, sa dokázala vyslobodiť z trosiek sama prelezením okna v kúpeľni. "Bola to strašná noc. Nenachádzam slová, ktorými by som ju opísal," povedal otec Alessandro pre taliansku televíznu stanicu RAI.

Zemetrasenie na ostrove pri Neapole, ktorý je v lete vyhľadávaným cieľom dovolenkárov, si vyžiadalo najmenej dvoch mŕtvych a 39 zranených. Približne 2600 ľudí prišlo o svoje príbytky.

Pozrite si fotogalériu


Talianske televízie priniesli zábery mnohých návštevníkov, ktorí čakali v parkoch, kým úrady zabezpečia ich prepravu na pevninu trajektami. Predstavitelia turistického sektora uviedli, že škody spôsobené zemetrasením hlásili len z dvoch miest a na väčšine ostrova pokračoval dnes bežný ruch. Podľa zástupcu zväzu hotelierov Federalberghi bolo postihnutých desať z 310 hotelov na ostrove, pričom len tri alebo štyri zostali zatvorené.

Napriek týmto údajom vyvolal rozsah škôd po tomto pomerne slabom zemetrasení pochybnosti o kvalite stavieb v danej oblasti, ktorá je seizmicky aktívna a nachádza sa v blízkosti činnej sopky Vezuv. Upriamil tiež pozornosť na ilegálnu výstavbu.