Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Berlusconi podporil nadchádzajúce referendum o autonómii Lombardska

Bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi. Foto: TASR/AP

Bývalý taliansky premiér sa pripojil dnes k najvyššiemu predstaviteľovi samosprávy Lombardska, aby podporil snahy o väčšiu autonómiu tohto prosperujúceho regiónu.

Miláno 18. októbra (TASR) - Bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi využil dnes svoj politický vplyv na podporu referenda o rozšírení autonómie svojho rodného regiónu Lombardsko, ktoré sa uskutoční najbližšiu nedeľu. Nie je si pritom istý, či sa na ňom bude môcť sám zúčastniť, informovala agentúra AP.

Berlusconi sa pripojil dnes k najvyššiemu predstaviteľovi samosprávy Lombardska, Robertovi Maronimu z pravicovo-populistickej strany Liga Severu (LN), aby podporil snahy o väčšiu autonómiu tohto prosperujúceho regiónu. "Dúfame, že toto referendum bude mať veľký úspech," povedal s tým, že rozšírenie regionálnej autonómie chce ako politik zaradiť do programu stredopravicových síl pred budúcimi voľbami v Taliansku.

Nezáväzné referendum o rozšírení autonómie sa v nedeľu uskutoční aj v susednom regióne Benátsko, ktoré je takisto pod vplyvom LN. Maroni a jeho benátsky náprotivok dúfajú, že jednoznačné víťazstvo zástancov tohto kroku im poslúži ako nástroj v rokovaniach s Rímom o priznaní väčších právomocí, pokiaľ ide o výber daní, prisťahovalectvo či bezpečnosť.

Na otázku, či sa chystá na referende v Lombardsku osobne zúčastniť, Berlusconi odpovedal slovami, že nevie, hoci "položil rovnakú otázku svojim právnikom".

Berlusconi (81) sa opäť vracia na taliansku politickú scénu v období, keď sa krajina pripravuje na budúcoročné parlamentné voľby. V predošlých voľbách, ktoré sa konali v roku 2013, mu bránilo zapájať sa verejne do kampane usvedčenie z daňového podvodu. Za ten si musel odpykať desať mesiacov verejnoprospešných prác a nesmel sa dva roky uchádzať o verejnú funkciu. V súčasnosti zostáva lídrom strany Forza Italia a súperí o vedenie stredopravicových síl so šéfom LN Matteom Salvinim.