Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Tajani: Hrozí, že o pár rokov príde do Európy 20 miliónov Afričanov

Antonio Tajani, archívne foto. Foto: TASR/AP

Podľa Tajaniho by záchytné centrá v Líbyi mali byť súčasťou Marshallovho plánu pre Afriku a ich otvorenie povedie k zníženiu migrácie do krajín EÚ.

Brusel 27. februára (TASR) - Európska únia by mala čo najskôr otvoriť na území Líbye záchytné centrá pre utečencov, inak hrozí, že v najbližších rokoch príde do Európy 20 miliónov Afričanov. V dnes zverejnenom rozhovore pre noviny nemeckej mediálnej skupiny Funke to povedal predseda Európskeho parlamentu (EP) Antonio Tajani.

"Buď začneme konať teraz, alebo v najbližších rokoch príde do Európy 20 miliónov Afričanov," povedal Tajani.

Podľa Tajaniho by takéto centrá mali byť súčasťou "Marshallovho plánu pre Afriku" a ich otvorenie povedie k zníženiu migrácie do krajín EÚ. Zároveň treba odštartovať iniciatívu pre vzdelávanie, postarať sa o rozvoj moderného poľnohospodárstva na čiernom kontinente a vytvoriť tzv. joint ventures s dvoma alebo viacerými africkými štátmi.

Záchytné tábory pre utečencov v Líbyi, ktoré by si okrem účasti EÚ vyžadovali aj zapojenie OSN, sa podľa Tajaniho "nesmú stať koncentračnými tábormi". Mali by byť vybavené tak, aby sa zabezpečilo, že utečenci tam budú mať dôstojné podmienky pre život a prístup k zdravotnej starostlivosti.