Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Tajani: Šéfovia diplomacie EÚ podporujú námornú misiu v Červenom mori

Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani (vpravo) a eurokomisár pre politiku susedstva a rozšírenie Oliver Várhelyi diskutujú na rokovaní ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ v Bruseli v pondelok 22. januára 2024. Foto: TASR/AP

Spoločne s Francúzskom a Nemeckom navrhujeme misiu, ktorá zaručí bezpečnosť námornej dopravy, vyhlásil Tajani po stretnutí v Bruseli.

Rím/Brusel 22. januára (TASR) – Ministri zahraničných vecí členských krajín Európskej únie v pondelok vyslovili podporu návrhu Talianska, Francúzska a Nemecka na vytvorenie novej námornej misie na ochranu lodnej dopravy v Červenom mori pred jemenskými húsíami. Definitívne schválenie misie očakáva taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani na najbližšom zasadnutí Rady pre zahraničné veci. TASR informuje na základe správy agentúry ANSA.

"Spoločne s Francúzskom a Nemeckom navrhujeme misiu, ktorá zaručí bezpečnosť námornej dopravy," vyhlásil Tajani po stretnutí v Bruseli.

Dodal, že v prípade Talianska by misia v Červenom mori mohla tiež zahŕňať aj misiu Emasoh/Agenor v Hormuzskom prielive. Európska vojenská misia, ktorú Rím, Paríž a Berlín navrhli spoločne, je podľa Tajaniho "veľkým krokom ku skutočnej európskej obrane".

Červené more je jednou z najdôležitejších námorných obchodných trás na svete. Húsíovia podporovaní Iránom od vlaňajšieho novembra útočia raketami a dronmi na západné komerčné plavidlá a ohrozujú medzinárodnú lodnú dopravu v oblasti. Týmto spôsobom údajne podporujú palestínske militantné hnutie Hamas v Pásme Gazy.