Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 10. jún 2024Meniny má Margaréta
< sekcia Zahraničie

Z Turecka mali vyhostiť stovky Sýrčanov, znepokojili OSN

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Utečenci z tábora sa dostali do stretu s vojenskou políciou po stredajších demonštráciách za lepšie životné podmienky. Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) vyjadril hlboké znepokojenie.

Istanbul 28. marca (TASR) - Turecko vyhostilo dnes najmenej 600 Sýrčanov z utečeneckého tábora nachádzajúceho sa neďaleko hraníc po tom, čo sa dostali do stretu s vojenskou políciou po stredajších demonštráciách za lepšie životné podmienky. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne zdroje.

"Títo ľudia sa zaplietli do včerajšieho násilia, ich počínanie zaznamenala bezpečnostná kamera," uviedol pre Reuters predstaviteľ tábora. "Deportovali sme z nich asi 600 - 700. Bezpečnostné sily stále vyhodnocujú kamerový záznam, pričom nie je vylúčené, že tábor budú musieť opustiť aj ďalší utečenci," dodal.

Turecké vládne zdroje v Ankare však popreli, že Sýrčania boli vyhostení, bolo by to totiž podľa nich v protiklade s pravidlami, ktoré Turecko stanovilo pre dočasné poskytnutie útočiska sýrskym utečencom.

"Nikto nebol vyhostený ani vyhnaný späť do Sýrie proti svojej vôli," citovala agentúra Reuters zdroj z prostredia tureckej vlády. Podľa tohto zdroja sa zhruba 60 Sýrčanov rozhodlo, že už nechce žiť v tábore a prešlo hranice späť do Sýrie.

OSN je znepokojené, Turecko správy neskôr dementovalo

Ženeva 28. marca (TASR) - Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) vyjadril hlboké znepokojenie nad správami o dnešnom masovom vyhostení sýrskych utečencov z Turecka a uviedol, že o záležitosti už rokoval s tureckými úradmi.

Turecké zdroje uviedli, že Turecko poslalo stovky sýrskych utečencov späť do vlasti po tom, ako v tábore nachádzajúcom sa v meste Akcakale neďaleko sýrskej hranice došlo k násilnostiam. V stredu sa tam utečenci dostali do stretu s vojenskou políciou po demonštráciách za lepšie životné podmienky.

Turecké ministerstvo zahraničných vecí správy o vyhostení krátko nato dementovalo a spresnilo, že do vlasti sa dobrovoľne vrátilo iba 50-60 utečencov, informovala tlačová agentúra Reuters.

"UNHCR je veľmi znepokojený správami o vážnom incidente a tvrdeniami o možnom vyhostení (sýrskych utečencov) zo stanového tábora v Akcakale za uplynulých 24 hodín," vyhlásila hovorkyňa UNHCR Melissa Flemingová.

Turecké vládne zdroje v Ankare podotkli, že ak by Sýrčania boli vyhostení, bolo by to podľa nich v protiklade s predpismi, ktoré Turecko stanovilo pre dočasné poskytnutie útočiska sýrskym utečencom.