Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Szydlovej návšteva priniesla zblíženie vo vzťahoch s Francúzskom

Francúzsky prezident Emmanuel Macron a poľská premiérka Beata Szydlová pred stretnutím 23. novembra 2017 v Elyzejskom paláci v Paríži. Foto: TASR/AP

Napätie vo vzťahoch sa objavilo po tom, ako Poľsko zrušilo zmluvu na nákup francúzskych vrtuľníkov, ako aj v dôsledku Macronovej kritiky na adresu Szydlovej vlády.

Paríž 23. novembra (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron a poľská premiérka Beata Szydlová vyjadrili vo štvrtok v Paríži vôľu prekonať vzájomné nezhody a hľadať kompromis.

Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá pripomenula, že vzťahy medzi Poľskom a Francúzskom v uplynulých mesiacoch poznamenali názorové nezhody. Napätie vo vzťahoch sa objavilo po tom, ako Poľsko zrušilo zmluvu na nákup francúzskych vrtuľníkov, ako aj v dôsledku Macronovej kritiky na adresu Szydlovej vlády a vynechania Poľska z programu Macronovej návštevy v regióne v lete tohto roku.

Na spoločnej tlačovej konferencii v Paríži Macron naznačil perspektívu rozvoja bilaterálnej ekonomickej spolupráce v sektore obrany, iných odvetviach priemyslu a v oblasti využívania jadrovej energie.

Okrem toho Macron vyjadril obavy v súvislosti s reformou justičného systému v Poľsku. Označil ju za znepokojujúcu tému, ale súčasne priznal, že Francúzsko nemôže hodnotiť reformy v iných krajinách.

Szydlová však Macrona ubezpečila, že Poľsko rešpektuje "všetky princípy, všetky hodnoty a všetky práva". Ďalej vyhlásila, že "všetky reformy, ku ktorým (v Poľsku) dochádza, sú v súlade s týmito princípmi". Dodala, že rozhodnutia poľskej vlády je ochotná objasniť Európskej komisii.

Poľská premiérka vyjadrila aj názor, že bez spolupráce medzi Francúzskom a Poľskom sú na neúspech odsúdené všetky reformy, ktoré sú v EÚ nutné.

Ako uviedla agentúra AP, Macron a Szydlová v Elyzejskom paláci hovorili o právach zamestnancov z východnej Európy pracujúcich v prosperujúcejších krajinách EÚ, spolupráci v oblasti obrany a vojenskej techniky, budúcnosti EÚ po tom, ako Británia vystúpi z 28-členného bloku, a obavách Poľska z ruských plánov na výstavbu druhej vetvy plynovodu na prepravu zemného plynu po dne Baltického mora.