Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Szijjártó rokoval v Madride o príprave Maďarska na predsedníctvo v EÚ

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí Maďarska Peter Szijjártó. Foto: TASR – Martin Baumann

K otázke dvojstranných vzťahov Španielska a Maďarska šéf maďarskej diplomacie povedal, že Madrid sa síce s Budapešťou nezhodne vo všetkých politických otázkach, čo však ani nie je nutné.

Budapešť 13. februára (TASR) - Šéf maďarskej diplomacie rokoval v utorok v Madride so španielskym ministrom zahraničných vecí Josém Manuelom Albarezom o príprave Maďarska na predsedníctvo v Rade Európskej únie, ktoré Budapešť preberie v druhom polroku tohto roka. S odvolaním sa na status, ktorý Szijjártó zverejnil na Facebooku, o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

"Patríme do predsedníckeho tria, keďže v minulom polroku predsedali Španieli, teraz Belgicko a potom bude predsedajúcou krajinou Maďarsko," spresnil šéf maďarskej diplomacie. Dodal, že španielsky rezortný partner ponúkol svoju pomoc a podporu počas maďarského predsedníctva Európskej únie.

Podľa Szijjártóa práca EÚ bude musieť byť koordinovaná v oblastiach, ktoré nie sú súčasťou bežnej maďarskej agendy, akým je napríklad morský rybolov.

Maďarské predsedníctvo sa podľa maďarského ministra bude konať v mimoriadne nepredvídateľnom období, keď európsky kontinent a EÚ stoja pred mimoriadnymi výzvami. Ako jednu z nich menoval nelegálnu migráciu, keďže tlak sa stupňuje. Počet migrantov v Španielsku vlani v porovnaní s predchádzajúcim rokom vzrástol o 82 percent.

"Hrozí, že Európania stratia Európu, pretože bruselská migračná politika láka ľudí z rôznych kútov sveta," podčiarkol Szijjártó a dodal, že je potrebné, aby Únia rešpektovala a dodržiavala medzinárodné právo a netrestala tých, ktorí ho dodržiavajú.

K otázke dvojstranných vzťahov Španielska a Maďarska šéf maďarskej diplomacie povedal, že Madrid sa síce s Budapešťou nezhodne vo všetkých politických otázkach, čo však ani nie je nutné. "Sme totiž dve krajiny rôznej veľkosti v rôznych geografických podmienkach. Rešpektujúc rozdiely sa zameriavame na tie oblasti, v ktorých môže spolupráca skrývať vzájomné výhody a vzájomná podpora predsedníctva EÚ je jednou z nich," dodal Szijjártó.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)