Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Sýrske vládne jednotky zaútočili na konvoj šéfa misie OSN

Foto: TASR/AP Photo

Vládne sily použili aj ťažké zbrane vrátane delostrelectva, čo odsúdil americký minister obrany Leon Panetta.

New York 30. júla (TASR) - Sýrske vládne jednotky cez víkend zaútočili na konvoj generálporučíka Babacara Gayeho, šéfa pozorovacej misie OSN, informovala dnes tlačová agentúra Reuters.

Generálny tajomník Spojených národov Pan Ki-mun uviedol, že pracovníkov OSN zachránila pred zraneniami len skutočnosť, že išlo o obrnené vozidlá.

"Včera konvoj generála Gayeho napadli vládne tanky," povedal Pan novinárom v sídle OSN v New Yorku. Dodal, že našťastie nebol nikto zranený.

V Sýrii dnes pokračovali boje medzi vládnymi jednotkami a povstalcami najmä v meste Aleppo, pričom obe strany deklarovali, že dosiahli víťazstvo.

Vládne sily použili aj ťažké zbrane vrátane delostrelectva, čo odsúdil americký minister obrany Leon Panetta. Použitie ťažkých zbraní označil za "klinec do truhly" sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Na konvoj šéfa misie OSN sa strieľalo malými zbraňami

Pri útoku na konvoj nedošlo k zraneniu osôb, potvrdil dnes tlačový úrad OSN.

V prepise výrokov Pana, poskytnutom tlačovým úradom OSN, sa uvádza, že išlo o ozbrojený útok, spresnil Reuters pôvodnú informáciu. Podľa nemenovaných zdrojov z OSN sa na konvoj piatich vozidiel strieľalo z malých zbraní pri Talíbise, zhruba 17 kilometrov od Homsu.

Pan povedal, že viac ako desať pancierových áut OSN už bolo napadnutých a zničených od začatia pozorovacej misie Spojených národov pred troma mesiacmi.

Hoci misia kvôli narastajúcemu násiliu zrušila väčšinu monitoringu, pokračuje v obmedzených aktivitách. Mandát 90-dňovej misie bol 20. júla predĺžený o 30 dní.