Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 9. jún 2024Meniny má Stanislava
< sekcia Zahraničie

Sýrska opozícia rokovala s Ruskom, bude aj s Iránom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Opozičný líder Muáz al-Chatíb plánuje rokovať aj s Iránom v záujme rokovania o ukončení vojny. Rusko a Irán sú najsilnejšími spojencami sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Mníchov 2. februára (TASR) - Sýrsky opozičný líder Muáz al-Chatíb sa dnes v Mníchove stretol s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom. Diplomatický zdroj uviedol, že al-Chatíb sa stretne aj so šéfom iránskej diplomacie Alím Akbarom Sálehím, čo môže otvoriť priestor pre prípadný zlom v úsilí vyrokovať ukončenie sýrskej občianskej vojny. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Rusko a Irán sú tými najvernejšími spojencami sýrskeho prezidenta Bašára Asada počas celého ozbrojeného povstania proti jeho vláde a akékoľvek porozumenie, ktoré môžu Rusko aj Irán dosiahnuť s Asadovými nepriateľmi, môže pomôcť prelomiť neochotu oboch strán sýrskeho konfliktu zasadnúť si k rokovaciemu stolu. Asad aj opozícia totiž doteraz, počas celej občianskej vojny, odmietali spolu rokovať.

Na výročnej medzinárodnej bezpečnostnej konferencii v nemeckom Mníchove viedol líder Sýrskej národnej koalície al-Chatíb rozhovory s ruským ministrom zahraničných vecí Lavrovom. To môže byť signálom, že al-Chatíb je pripravený rokovať s režimom v Damasku.

Líder sýrskej opozície sa na samostatnom stretnutí rozprával aj s americkým viceprezidentom Joeom Bidenom a osobitným vyslancom OSN pre Sýriu Lachdarom Bráhímím.

"Rusko má určitú víziu, ale vítame rokovania zamerané na upokojenie krízy v Sýrii a je ešte množstvo detailov, ktoré treba prediskutovať," vyhlásil al-Chatíb po stretnutí.

Diplomatický zdroj uviedol, že al-Chatíb sa tiež stretne s iránskym ministrom zahraničných vecí Sálehím, ktorý sa dnes tiež zúčastňuje na mníchovskej konferencii. Túto správu však nebolo možné nezávisle overiť.

Rusko zablokovalo už tri rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, zamerané na zosadenie Asada alebo na jeho donútenie ukončiť občiansku vojnu v Sýrii, v ktorej zahynulo vyše 60.000 ľudí. Moskva sa však takisto snaží dištancovať od Asada tvrdeniami, že mu nepomáha a že mu ani neponúkne azyl.

"Rokovania o Sýrii sa zintenzívňujú a vtiahli sme do nich aj Iráncov. Uvidíme, ako sa to skončí," povedal nemenovaný diplomatický zdroj.